In de casus Geert Wilders (PVV) kan veel gezegd worden. Maar recentelijk is het vooral spraakmakend dat Wilders in de tegenaanval is gegaan. Waar hij eerst in het beklaagdenbankje zat daar lijkt het tij te keren, maar om echt vooruitgang te boeken heeft hij wel politieke steun nodig van zijn politieke opponenten. Wilders wil namelijk een parlementaire enquête en vraagt de fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer om steun.
De reactie van de fractievoorzitters van de diverse partijen zal laten zien welke partijen onafhankelijke rechtspraak kunnen waarderen en welke niet. Het verzoek wordt een uitdaging voor partijen als GroenLinks en PvdA, die over de gehele linie anti-Wilders zijn. Maar of de Kamerleden hun rationele afwegingen laten overschaduwen door emoties rondom de persoon Wilders is de vraag.
Tot dusver werd ontkend dat het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Openbaar Ministerie hebben overlegd over de vervolging van Geert Wilders. Maar nu blijkt dat dergelijke overleggen tussen de aanklager en de uitvoeringsorganisatie wél plaatsvonden, zo liet minister Grapperhaus (CDA) in een Kamerbrief weten. Het overleg tussen beide organen vond plaats op 25 september 2014 tussen de toenmalige minister Opstelten (VVD) en de voorzitter van het college van procureurs-generaal, Herman Bolhaar, zo stelt RTL Nieuws.
Nu kunnen we allemaal heel hard roepen dat dit écht niet kan. En dat dit het zoveelste schandaal van een kabinet Rutte is, maar wat schieten we er mee op? Premier Mark Rutte houdt gewoon koers en vaart nog wel even door. Er zijn zoveel schandalen geweest dat het lijkt alsof Rutte er immuun voor is. Ondertussen is en blijft de VVD netjes de grootste partij van het land. Blijkbaar zit twijfelachtig handelen ons Nederlanders in het bloed en straffen we de premier daar niet op af.
Welke partijen uiteindelijk Geert Wilders verzoek gaan steunen weten we niet, maar reken er maar op dat de regeringspartijen de boel gaan boycotten. Ook van de linkse partijen hoeft Wilders weinig te verwachten. Als blijkt dat zijn verzoek inderdaad niet wordt gesteund dan betekent dit concreet dat een minister politieke invloed mag uitoefenen om personen te laten vervolgen. Klinkt heel autocratisch, maar het gebeurde in de casus Wilders dus écht!