Paracetamolletje, iemand?
Dit is best schokkend te noemen:
Met kloppende hoofdpijn, een misselijk gevoel, overgevoeligheid voor licht en het verlies van concentratievermogen is het lastig werken. Nederlanders melden zich elk jaar gezamenlijk 5,4 miljoen dagen ziek door migraine. Intussen hebben werkgevers de afgelopen jaren een steeds grotere verantwoordelijkheid gekregen in het terugdringen van ziekteverzuim. Volgens de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten kosten de migrainepatiënten veel geld. De totale kostenpost voor werkgevers bedraagt 1,7 miljard euro.
Eigenlijk te zot voor woorden, natuurlijk. We hebben allemaal weleens hoofdpijn; neem een asperine of een paracetamol en je kan er weer tegenaan. En als dat niet 100% werkt, tja, dan zul je helaas met hoofdpijn aan het werk moeten. Onze (voor)ouders hebben ongetwijfeld met dezelfde kwalen (en erger) te maken hebben gehad, maar zij meldden zich vervolgens ook niet aan de lopende band ziek.
Overigens is het wel vermakelijk dat Elsevier vervolgens de volgende vraag stelt (en het volgende antwoord geeft):
Betekent dit dat u gewoon naar kantoor moet gaan als u zich ziek voelt? Ja en nee. Uw doorzettingsvermogen kan worden opgevat als een teken van loyaliteit, maar aan de andere kant worden collegas niet erg blij van een snotterige, zieke collega in hun omgeving. Zeker niet als ze daardoor zelf ook aangestoken worden.
Natuurlijk is het enige juiste antwoord: ja en ja. Tenzij u dodelijk ziek bent. In dat geval kan uw afwezigheid u vergeven worden. In alle andere gevallen geldt: een beetje hoofdpijn betekent niet dat u zich ziek hoeft te melden. Punt.