Hans Büller, bestuursvoorzitter van het Erasmus MC wil dat "op Europees niveau" overheden medicijnen gaan produceren, zodat burgers niet "afhankelijk" zijn van de farmaceutische industrie.
Immers, we hebben in de Sovjet-Unie gezien dat de overheid prima de markt kan vervangen als het op productie aankomt!
Om zijn argument kracht bij te zetten, geeft Büller een vreemd voorbeeld: Als morgen een medicijn voor Alzheimer wordt gevonden, zegt hij, "gaan we dan als maatschappij zeggen, dat is toch wel een heel duur geneesmiddel, dat kunnen we niet?" Maar Büller meldt tegelijkertijd dat er binnenkort zo'n vijfhonderdduizend mensen in ons land aan de ziekte lijden. Zo'n medicijn zou daarom binnen korte tijd betaalbaar worden. Als er zoveel consumenten zijn die het product willen, daalt de prijs snel.
Farmaceutische bedrijven opereren doorgaans internationaal dus de markt voor een Alzheimer-medicijn bestrijkt mogelijk miljoenen mensen. Het is onvoorstelbaar dat zo'n geneesmiddel lang onbetaalbaar blijft. Vergelijk het met een plasma televisie: aanvankelijk peperduur, nu zeer betaalbaar. Dat terwijl het nog maar een klein aantal jaar op de markt is. De wetten van vraag en aanbod gelden voor medicijnen net zo.