De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken liet zich gisteren glashelder uit over immigratie. Péter Szíjjártó stelt dat de Hongaarse regering 'duidelijke beleidslijnen' heeft: de Hongaren bepalen zélf of zij migranten toestaan op hun territorium. Sterker nog: volgens Szíjjártó is het hun 'soeverein recht' om te mogen bepalen met wie zij wel of niet willen samenleven, via VOA. Dat de Hongaren bekend staan om hun
pragmatische oplossingen in de context van migratie moge ondertussen duidelijk zijn. Het waren de hekken van Orbán die de migrantenstroom tot stoppen bracht bij de Hongaarse grens. Achter die acties schuilen gedachten, volgens minister Szíjjártó zijn het de volgende:
"We want to preserve Hungary as a Hungarian country. We have a right for that. It's a sovereign right of Hungary to decide whom we would like to allow to enter the territory of the country, and with whom we would like to live together."
Ook binnen Europa zien we dat
Hongarije druk uitoefent op het migratiedebat. Het land is één van de EU-lidstaten die zich verzetten tegen méér migratie naar 'het christelijke Europa'. Niet alleen de minister, maar ook een Hongaarse topdiplomaat ziet 'migratie als een gevaar voor de Europese beschaving'.
Met zo'n perceptie van het fenomeen
massa-migratie is het logisch dat er hekken zijn geplaatst. De Hongaren zien de risico', maar tegelijkertijd staan Angela Merkel en Emmanuel Macron open voor
méér migranten. De Fransen en Duitsers lijken de gevolgen gewoonweg te negeren en willen de rest van Europa via de EU en een Artikel 7-procedure dwingen migranten te nivelleren over Europese regio's.
Ondertussen neemt de polarisatie toe in hun eigen landen, de veiligheidssituatie af en de sociale onrust vergroot. Parijs werd afgelopen jaar niet voor niets wekenlang geteisterd door protesten van de
'Gele hesjes'. In Boedapest maakt men zich daarom ernstig zorgen. Ze willen hun nationale identiteit behouden en vrezen dat migratie deze ondermijnt:
"We think that the illegal migration is a threat to the European future, a threat to the European culture and to the European civilization,"
In Den Haag is er ook veel te doen om migratie, maar vooralsnog is het vooral
tumult in de Kamer. We hebben weinig wetgeving gezien en de attitudes verschillen met die van de Hongaarse ambtenaren. Van verschuivingen in het discours lijkt wel sprake te zijn, maar daadwerkelijke acties met het doel de omvang van migratiestromen beperken zijn vooralsnog onzichtbaar. En de zichtbare, zoals het
Migratiepact van Marrakesh, zijn tegelijkertijd ook onzichtbaar.