Met deze uitspraak legt het Hof een bom onder de zogenaamde Dublin Conventie, die bepaalt dat het land van eerste aankomst in de EU verantwoordelijk is voor de opvang en de procedure. Die conventie zal wel op de helling gaan, zo valt valt tussen de regels door te lezen in de reactie van Eurocommissaris Malmström:
"I invite Greece to continue working to enhance the humanitarian situation of migrants," EU home affairs commissioner Cecilia Malmstrom said in a statement. She also called on member states and the European Parliament "to work for a balanced compromise" on the amendments to the "Dublin regulation". Among the envisaged changes, Ms Malmstrom exemplified an "emergency mechanism" allowing to suspend transfers "in cases of particular pressure on the asylum system."
Dat denkt ook Flip Schüller, vreemdelingenadvocaat bij Böhler advocaten in Amsterdam, die likkebaardend tegenover de NRC verklaarde (pdf):
Deze regeling kan zo niet worden gehandhaafd. Dit soort regels werkt niet als Europa niet kan voorkomen dat er in sommige lidstaten mensonwaardige omstandigheden heersen.
Of is er nog een uitweg? In Nieuwsuur gisteren suggereerde kamerlid Hans Spekman (PvdA) van wel. Belanghebbende EU-landen, zoals Nederland, kunnen Griekenland helpen met een soort noodplan om de opvang en een systeem voor de asielprocedure in dat land op poten te zetten. Natuurlijk is het onbevredigend dat wij zouden moeten bijspringen omdat de Grieken het weer eens vertikken om hun verplichtingen na te komen. Maar vergeleken met de miljarden die Jan Kees de Jager in deze malafide lidstaat staat te pompen zijn dit natuurlijk peanuts.
Belangrijker is dat de instituties worden aangepakt. Het verouderde vluchtelingenverdrag moet op de helling en het Hof in Straatsburg moet worden teruggestuurd naar zijn hok, Het wachten is op politici die hiertoe de moed hebben.