Ondanks aantijgingen van "massale verkiezingsfraude" heeft de Russische premier Vladimir Poetin waarschijnlijk niet zoveel stemmen hebben moeten stelen om zondag wederom tot president gekozen te worden.
Volgens de officiële uitslag won Poetin dit weekend met bijna 64 procent van de stemmen. Een tweede stemronde was daarom onnodig. Anders had Poetin het af moeten leggen tegen de communistische presidentskandidaat die zo'n 17 procent van de stemmen behaalde. De liberale en sociaaldemocratische kandidaten behaalden tezamen nauwelijks meer dan 10 procent van de stemmen.
Vrijwel alle andere kandidaten hebben zich over waarschijnlijke verkiezingsfraude beklaagd. Ook de "oppositie" waar de buitenlandse media zo graag mee praten beweren dat Poetin slechts door met stembiljetten te sjoemelen heeft weten te winnen. Dat is onwaarschijnlijk.
Al maanden geniet Poetin de steun van zo'n 60 procent van het Russische volk. Zijn regeringspartij, Verenigd Rusland, verloor een flink aantal zetels bij de parlementsverkiezingen van afgelopen december maar de persoonlijke populariteit van de oud-spion heeft er nauwelijks onder geleden. Hij is verreweg de meest geliefde politicus in Rusland.
Volgens de exit polls won Poetin zondag 58 of 59 procent van de stemmen. Er is dus een verschil met de officiële uitslag van ongeveer 5 procent. Een deel daarvan zal aan verkiezingsfraude te wijden zijn.
Net als in december was de officiële uitslag in de Noordelijke Kaukasus totaal ongeloofwaardig. Hier wonen met name Russische Moslims die niet geneigd zijn om te stemmen op de partij of president die al jaren een "oorlog tegen de terreur" in hun gebied voert. Toch koos weer 90 procent van de mensen hier voor Poetin als we de officiële uitslag moeten geloven. Volstrekte nonsens.
Ook in Moskou tekende zich een verschil af tussen wat de exit polls voorspelden en de officiële uitslag was. Echter, waar het vorig jaar nog een gat van meer dan 20 procent bedroeg viel het nu mee. In Sint Petersburg, daarentegen, was het verschil iets groter: Poetin won 5 tot 6 procent meer stemmen dan dat de polls hem toedienden.
Er zullen ongetwijfeld weer amateurbeelden opduiken van verkiezingsambtenaren die met stembiljetten sjoemelden en er komen verhalen van Poetin aanhangers die meerdere malen gestemd zouden hebben bij verschillende stembureau's maar let wel, meer dan vijf miljoen mensen stemden afgelopen zondag in Moskou. Je zou tienduizenden mensen op de been moeten brengen om de uitslag substantieel te beïnvloeden. Een hels karwei, tenzij er op grote schaal met papierwerk is geknoeid. Dat werd echter bemoeilijkt doordat, op bevel van het Kremlin, zo'n tweehonderdduizend camera's stembureau's in het hele land in de gaten hielden. Dat kon allemaal
live via Internet gevolgd worden.
Waarom zou je als presidentskandidaat tweehonderdduizend webcams installeren om de verkiezingen in de gaten te houden als je van plan bent op massale schaal te frauderen? Het antwoord is natuurlijk dat Poetin niet op massale schaal hoeft te frauderen. Er is ongetwijfeld met wat cijfers gegoocheld maar een ruime meerderheid van het Russische volk staat achter hun president. Next stop, 2018. Dan zijn de volgende presidentsverkiezingen.