Het duurzaam ondernemen zit ons Nederlanders in het bloed. Want duurzaam is niet alleen beter voor het milieu en onze omgeving, maar ook voor de bankrekening. Door op zoveel mogelijk manieren duurzaam te ondernemen bespaar je tijd en geld, draag je bij aan een beter milieu en kan het zelfs zomaar eens zijn dat de overheid je mooie subsidies geeft. Maar hoe duurzaam ben jij als ondernemer? Onderneem jij al duurzaam op de volgende punten?
Print jij al duurzaam? Je kunt het printgedrag in je onderneming zo duurzaam mogelijk inzetten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de standaardinstellingen aan te passen en standaard met zwarte inkt, en dubbelzijdig te printen. Op deze manier wordt er alleen met kleur geprint wanneer het echt nodig is. Ook zijn er allerlei manieren om duurzaam te printen wanneer het om de printerinkt gaat.
Het recyclen van afval wordt steeds belangrijker. Zorg dat je medewerkers de mogelijkheid hebben hun afval te scheiden, en lever dit op de juiste manier aan. Maar recyclen gaat natuurlijk verder dan afval. Er zijn genoeg producten te vinden die gemaakt zijn van gerecyclede materialen - en hierdoor niet alleen goedkoper, maar ook duurzamer zijn. Denk bijvoorbeeld aan een steigerhouten kantinetafel; mooi, praktisch, en duurzaam!
Neem de tijd om eens in de zoveel tijd je energieleverancier te vergelijken om een goedkopere en duurzamere aanbieder te vinden. Daarnaast is het belangrijk om de huidige verlichting te vervangen door LED verlichting: de meest duurzame vorm van verlichting op dit moment. De LED lampen zijn iets duurder in aanschaf, maar gaan vervolgens wel 30 jaar mee én verbruiken tot wel 70 procent minder energie.
Heb je een water houder staan en drinken de medewerkers hun water standaard uit een plastic bekertje? Dan kun je deze bekertjes vervangen door een variant van karton: dat is nu eenmaal een stuk duurzamer. Hetzelfde geldt voor andere plastic (wegwerp) producten.
Er zijn ook grote investeringen mogelijk in duurzaamheid; investeringen waar de overheid je vaak voor beloont middels aftrekposten en subsidies. Denk hierbij aan een irrigatiesysteem gebaseerd op regenwater, verbeterde isolatie en de installatie van zonnepanelen. Deze eenmalige investeringen besparen je (op veel vlakken) op de korte en lange termijn veel geld, en zijn een stuk duurzamer.