Historische dag voor Verenigd Koninkrijk: wordt het 'Brexit' of toch 'Bremain'?

Geen categorie23 jun 2016, 8:00
Britten spreken zich vandaag uit over hun toekomst. Durven ze de EU te verlaten?
Het is eindelijk zover: vandaag is het langverwachte referendum waarin Britten zich uitspreken over de vraag of hun land in de EU moet blijven, of op eigen benen moet staan. De peilingen geven geen uitsluitsel over welke kant er het best voorstaat: zowel 'Brexit' als 'Bremain' kan vandaag winnen. Als de Britten vandaag in meerderheid voor een Brexit stemmen, zou dat een absoluut historisch moment zijn: het wordt dan de eerste keer dat een land de EU verlaat.
Dat is ook waarom het referendum van de Britten ook in ons land nauwlettend wordt gevolgd door voor- én tegenstanders van de EU. Eurosceptici hopen van harte dat de Britten een precedent stellen door hun EU-lidmaatschap op te zeggen – de kans dat o0k Nederland de EU dan ooit zal verlaten, wordt dan immers groter. Bovendien, zo hopen tegenstanders van de EU, zou een Brexit er zelfs voor kunnen zorgen dat de EU volledig uit elkaar valt. Ook Geert Wilders bemoeide zich 0p Twitter met de stemming:
https://twitter.com/geertwilderspvv/status/745848495190450177
Voorstanders van een Brexit wijzen op het karige democratische gehalte van de EU en de hoge kosten van het lidmaatschap – net zoals Nederland betaalt het Verenigd Koninkrijk veel meer aan de EU dan dat het ontvangt. Nog een belangrijk thema is de vluchtelingencrisis: de EU wordt verantwoordelijk gehouden voor grootschalige immigratie naar het Verenigd Koninkrijk, en zonder een Brexit zal het land nog tienduizenden asielzoekers moeten huisvesten, menen de Brexitsupporters.
Aan de andere kant staan de aanhangers van het Bremain-kamp, die menen dat een vertrek uit de EU schadelijk zal zijn voor de Britse economie – met name de financiële sector.
https://twitter.com/Schuldensuehner/status/745861158951845888
De pond zou door een Brexit wel 15 procent kunnen dalen, menen sommige analisten. Het is dus de vraag hoeveel de Britten overhebben voor hun soevereiniteit en onafhankelijkheid. Als je het mij vraagt zijn ze op de lange termijn beter af buiten de EU dan erbinnen. De bazen in Brussel hebben niets op met democratie en willen vooral hun eigen project uitvoeren. De enige manier om te zorgen dat je als land soeverein blijft, is door de EU te verlaten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten