Volgens een nieuwe peiling leidt de uitgesproken socialist Bernie Sanders op dit moment in New Hampshire. De primary (voorverkiezing) in New Hampshire wordt alom als bijzonder belangrijk gezien; het is namelijk de tweede voorverkiezing van het jaar. Deze verkiezing vindt een paar dagen plaats na de voorverkiezing in Iowa.
Een kandidaat als
Hillary Clinton moet in principe beide staten met gemak kunnen winnen. Als dat eenmaal gelukt is kan ze er eigenlijk al vanuit gaan dat ze de officiële presidentskandidaat wordt van de Democratische partij, die het op moet nemen tegen de Republikeinse kandidaat.
Haar plan is dan ook heel simpel: win in Iowa en New Hampshire. Daarna hoeft ze zich nergens zorgen over te maken en kan ze rustig, op haar gemakje, de nominatie binnenslepen.
Helaas voor mevrouw Clinton heeft het er alle schijn van dat ze het - bijzonder verrassend - toch nog heel lastig krijgt. Haar belangrijkste uitdager, de uitgesproken socialist (hij noemt zichzelf zo) Bernie Sanders
leidt namelijk in de peilingen in New Hampshire. Zijn voorsprong bedraagt maar liefst 7 procentpunten, wat significant meer is dan de foutmarge.
44 procent van de
Democraten in New Hampshire zeggen dat ze de socialistische senator uit Vermont steunen. Hillary moet genoegen nemen met 37 procent. De foutmarge bedraagt 4,7 procent. Dit betekent dat het eigenlijk gewoon zeker is dat Sanders populairder is in die staat dan Hillary.
Dat is problematisch voor Hillary, maar het wordt nog erger voor haar: Joe Biden, de huidige vice-president (van Barack Obama), is namelijk ook vrij populair. Hij wordt op dit moment gesteund door 9 procent van de Democraten in New Hampshire. Let wel, Biden heeft zijn kandidatuur nog niet eens bekend gemaakt.
Hoewel Hillary Clinton door jan en alleman gezien wordt als de grote favoriet voor de Democratische nominatie is de afgelopen weken en maanden gebleken dat ze moeite heeft om een sterke band op te bouwen met de progressieve achterban van de Democratische Partij. Veel echte progressieven vinden haar niet links genoeg. Ook vertrouwen ze haar niet.
Daar komt nog eens bij dat, hoewel Hillary's man Bill Clinton bijzonder charismatisch is, dat niet voor haar geldt. Dit is dan ook de reden dat Hillary bijna geen interviews geeft en dat ze haar publieke optredens altijd van tevoren plant en ervoor zorgt dat ze zelf gepassioneerde supporters meeneemt. Haar strategie is feitelijk om puur en alleen te winnen door de herkenningsfactor (mensen kennen haar), niet door een band op te bouwen met kiezers. Deze zwakte kostte haar de nominatie in 2008 (toen Barack Obama haar verrassend versloeg) en lijkt haar nu dus weer serieuze problemen op te leveren.
Natuurlijk is Hillary nog steeds dé grote favoriet onder Democraten, maar het wordt steeds meer mensen duidelijk dat ze een zwakkere kandidaat is dan velen van tevoren dachten. Als er een echte sterke, linkse kandidaat opstapt wordt haar situatie vrijwel zeker snel penibel.