Omroep WNL kwam het publieke bestel in omdat het als enige omroep geen linkse journalistiek wilde bedrijven. De rechtse nieuwkomer moet straks verdwijnen door bezuinigingen.
Hilversum is in de ban van fusies. De politiek vindt - terecht - dat er te veel omroepen zijn. De landelijke publieke omroep mag vanaf 2016 nog maar bestaan uit acht omroepen (in plaats van de huidige 21). Van die acht omroepen krijgen de NOS en NTR sowieso een plekje. Blijven er nog zes over. De publieke omroep heeft bedacht dat drie omroepen zelfstandig kunnen blijven (VPRO, EO, MAX). De overige omroepen moeten fuseren. Zo ontstaat er een progressief blok (VARA/BNN), een spiritueel blok (KRO/NRCV) en een entertainmentblok (TROS/AVRO).
Voor nieuwkomers WNL en PowNed geldt dat zij zich moeten aansluiten bij een van de bestaande blokken, mits beide aspirant-omroepen in 2014 minstens 150.000 leden hebben en definitief worden toegelaten tot het bestel. Op dit moment hebben beide omroepen hoogstens 50.000 leden (het benodigde aantal om aspirant-omroep te kunnen worden). De roze omroep PowNed lijkt zich niet zo'n zorgen te maken om de ledenaantallen (commercieel gaan is een optie), maar omroep WNL zendt intussen televisiespotjes uit om meer leden te werven.
Het nieuwste ledenwerfspotje van WNL is simpel maar effectief. In het spotje constateert de omroep dat de helft van Nederland rechts is en dat de publieke omroep er voor iedereen is, ergo, er moet ruimte blijven voor een rechts geluid in Hilversum. Daar kan niemand het mee oneens zijn. Het wrange is echter dat WNL de afgelopen jaren niet altijd een zichtbare rechtse koers heeft gevaren. Aan de ene kant is dat begrijpelijk - zoveel zendtijd krijgt een aspirant-omroep niet - maar er is genoeg aan te merken op de WNL-programmering. In het nieuwe tv-seizoen dat na de zomer begint, moet WNL er alles aan doen om de tv-kijker ervan te overtuigen dat de omroep het in ieder geval verdient om te blijven tot 2016.
WNL sorteert met de ledenwerfspotjes alvast voor op het nieuwe televisieseizoen. De omroep moet op zoek naar minstens twee nieuwe rechtse talenten. Eva Jinek gaat na de zomer naar de KRO en Joost Eerdmans wordt lijsttrekker en fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam. De omroep heeft de hele zomer om te zoeken naar potentiële nieuwe WNL-gezichten. Het zou mij verbazen als er niet ook eventjes wordt gesproken met oud-advocaat Bram Moszkowicz, die nu werkloos op de bank zit. De ex-vriend van Jinek mocht afgelopen week al een avondje
het PowNews presenteren. Of hij een tv-talent is, valt te bezien, maar hij deed het niet slecht. Van Moszkowicz weten we in ieder geval één ding zeker: als er iemand een rechtse houwdegen en een kijkcijferkanon is, dan is hij het wel. WNL
can't go wrong met Moszkowicz.