De Nederlandse kiezer is doorgaans een tikje schizofreen.
Een heuse kiezersrevolte kwam er op de been, toen anderhalf jaar geleden bleek dat het kabinet-Rutte II eigenlijk voornamelijk geïnteresseerd was in het verhogen van belastingen en het nog verder laten uitdijen van de overheid. Maar het alternatief - bezuinigen - kan al op even zo weinig enthousiasme rekenen:
'Kiezer wil geen korting meer op zorg en weg'
Driekwart van de Nederlandse kiezers wil dat er na de gemeenteraadsverkiezingen niet nog meer bezuinigd wordt op zorgvoorzieningen en onderhoud van wegen. Ook zien ze liever niet dat er gekort wordt op gemeentelijke voorzieningen. Dat blijkt volgens I&O Research uit een onderzoek onder 10.500 kiezers.
Kortom, de doorsnee Nederlandse kiezer wil voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Zo min mogelijk belasting betalen, maar wel de beste zorg, wegen die picobello in orde zijn en een gemeente die een uitgebreid pakket aan diensten biedt. Dat gaat natuurlijk niet: het is het één of het ander. Ofwel de burger neemt genoegen met een hoog belastingtarief en veel overheidsvoorzieningen, ofwel lage belasting en weinig voorzieningen.
Het is dus vooral eens tijd dat de ogen van de luie kiezer geopend gaan worden. De overheid is geen magische organisatie die vrijelijk allerlei diensten kan bieden en daarvoor betaalt met lucht en stof; wegen, gemeentes en zorg kosten gewoon geld. Klauwen vol geld, zelfs.
Als kiezers niet willen dat die diensten weggaan, hangt daar gewoon een prijskaartje aan in de vorm van een verhoogd belastingtarief.. het is echt zo simpel als dat. Het is, kortom, hoog tijd dat de mythe van de almachtige en genereuze overheid eens wordt doorgeprikt.