Het zomerreces is voorbij en dat betekent dat politiek Den Haag na een 'roerige' zomer weer van start gaat. Voor de Haagse PvdA het uitgelezen moment om het nieuwbakken college te vragen om nog eens diep in de buidel met gemeenschapsgeld te tasten voor extra (financiële) middelen voor de Schilderswijk. Coalitiepartner VVD spartelt tegen en geeft aan tegen extra krachtwijkengelden te zijn, maar hoe geloofwaardig is dat?
De puinhopen van afgelopen maanden in de Schilderswijk zijn voor de PvdA aanleiding om hun jarenlange krachtwijkenbeleid een extra impuls te geven en het college te vragen om maatregelen die bewoners weer wat perspectief moeten bieden.
Zo vraagt de PvdA het college o.a.:
Bent u bereid voor de groep jongeren zonder direct uitzicht op werk aan te geven hoe ingezet wordt op een zinvolle vrije tijdsbesteding die hoop geeft op een betere toekomst? Is hiervoor een intensivering van het welzijnswerk in de wijk noodzakelijk? Zo ja, hoe gaat u dat doen? Zo nee, waarom niet en hoe dan wel?
De gemeente moet volgens de PvdA dus zorgdragen voor een zinvolle vrijetijdsbesteding voor tuig jongeren. Dit is opmerkelijk. Niet zozeer vanwege het torenhoge maakbaarheidsgehalte van het verzoek, maar vooral omdat de Deal Schilderswijk, waar in totaal 14 mln. voor is uitgetrokken, nog een lopend project is.
Direct na het PvdA verzoek om een extra zak gemeenschapsgeld reageert de VVD kritisch. Volgens de VVD moet er eerst onderzoek gedaan worden naar de effectiviteit van de besteding van de huidige gelden, voordat er nieuw geld in de Schilderswijk wordt gestoken.
Dit klinkt allemaal nog goed. Het is namelijk heel logisch om - door middel van concrete en afrekenbare doelen - de effectiviteit van beleid en de besteedde gelden te meten. Als politieke partij wil je de nut en noodzaak van grote bedragen natuurlijk wel kunnen uitleggen aan de belastingbetaler. In dit geval dus de nut en noodzaak van 100 mln. taxpoet die de afgelopen jaren in de Haagse Schilderswijk zijn gestoken.
We spreken hier trouwens over minimaal 100 mln., want heel transparant zijn de lokale geldstromen niet. En ook het Haagse college niet als het gaat om een overzicht kosten krachtwijken. Het blijft dus een schatting.
Wat in ieder geval wél zeker is, is dat de Schilderswijk in 2007 is aangemerkt als krachtwijk en de ontwikkelingshulp sindsdien rijkelijk richting de wijk vloeit. Een overzichtje:
In het Actieplan Krachtwijken uit 2007 werd de Haagse Schilderswijk aangewezen als een van de 40 Krachtwijken c.q. Vogelaarwijken. Voor dit plan van toenmalige minister Vogelaar werd een investering van 750 mln. per jaar als uitgangspunt genomen. Als we uitgaan van een evenredige verdeling van gelden tussen de 40 wijken zou de Schilderswijk in de periode 2008-2011 dus zon 75 mln. hebben gekregen. Ook de gemeente Den Haag investeerde in dezelfde periode flink wat geld in de Haagse Vogelaar Kracht Achterstandswijken.
In de Raamovereenkomst krachtwijken staat het volgende: Partijen zijn bereid de komende 10 jaar ca. 2,7 mld. in de krachtwijken te investeren, waarvan ca. 736 mln. onrendabel. De gemeente investeert zelf ca. 112 mln. onrendabel in de periode 2008 t/m 2017. In de periode 2012/2013 komt hier dus nog eens 14 mln. uit de eerder genoemde Deal Schilderswijk bij.
Terug naar de Haagse VVD.
Wat is nu de precies de rol van de VVD inzake het krachtwijkenbeleid?
Wat in ieder geval zeker is, is dat de VVD vertegenwoordigd was in de laatste 3 Haagse colleges. Heel concreet betekent dit dus dat de VVD - vanaf de allereerste eurocent die in de krachtwijken is stukgeslagen - medeverantwoordelijk is voor het gevoerde beleid.
In augustus 2013 oogt de VVD toch kritisch: Stop verspillen miljoenen aan krachtwijkenbeleid! en De VVD wil dat de miljoenen die worden besteed aan het krachtwijkenbeleid kritisch tegen het licht worden gehouden.
Opvallend, want het was juist de VVD die het eerdere verzoek van de PVV in januari 2013 voor een onderzoek naar de besteding en effectiviteit van krachtwijkengelden aan de rekenkamer niet steunde. Sterker nog, VVD-fractievoorzitter Wörsdörfer vond dit zelfs niet nodig.
Na de gratis wifi en moestuintjes uit de Deal-Schilderswijk, een vernietigend rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau én een rapport van VVD minister Blok zou je verwachten dat de VVD na jarenlang met dit beleid te hebben ingestemd nu toch écht de hand op de knip houdt: Stop het verspillen van miljoenen aan krachtwijkenbeleid!
Maar nu komt het: In november 2013 stemt de Haagse VVD gewoon weer opnieuw in met een versnellingsimpuls van nog eens 3 mln. extra voor de deal Schilderswijk;
In juni j.l. presenteert het nieuwe college, waarin ook de VVD weer is vertegenwoordigd, het coalitieakkoord 2014-2018 Vertrouwen op Haagse Kracht waar zij opnieuw 14 mln. voor de wijkenaanpak reserveert;
In augustus j.l. reageert de VVD geschokt op het bericht dat de miljoenen die zij zélf heeft uitgegeven- niet terecht zijn gekomen op de plekken waarvoor ze bedoeld waren en dat ze zijn besteed aan verkeerde projecten.
Kortom, de VVD doet kritisch voor de bühne, maar stemt uiteindelijk gewoon wéér in met meer meer meer miljoenen voor een falend krachtwijkenbeleid. Zes jaar lang gebruikte de VVD haar kiezer als melkkoe voor een PvdA-stokpaardje. En zie waar dat de Schilderswijk heeft gebracht.
Blaffende honden bijten dus niet.
En met zon VVD heb je geen PvdA meer nodig!
Daniëlle de Winter is gemeenteraadslid namens de PVV Den Haag en woordvoerder Krachtwijkenbeleid.