Het blijft onrustig in Egypte

Geen categorie31 jan 2011, 17:45
Hoewel president Hosni Mubarak zijn volk nu al tweemaal 'veranderingen' heeft toegezegd, blijven de demonstraties tegen zijn regime maar doorgaan. Ook vandaag gingen tien- of zelfs honderdduizenden mensen weer de straat op om hun ongenoegen over het politieke systeem van het land te uiten.
Vandaag was de zevende dag van demonstraties - in plaats van dat ze afnemen lijken ze alleen maar heviger te worden. Waar het verzet begon met seculiere, liberale studenten, zijn de Moslim Broederschap en andere oppositiegroepen er nu ook achter gaan staan. Allen eisen ze regime change, en wel meteen.
ElBaradei heeft zichzelf opgeworpen als dé leider van de verenigde oppositie tegen Mubarak. Hoewel hij door westerse media continu gepromoot wordt, is zijn invloed in Egypte zelf nog altijd minimaal. Toen hij zich gisteren bij de demonstranten voegde op het Tahrir plein, werd hij en masse genegeerd en toen journalisten participanten later vroegen wat ze van AlBaradeis speech vonden werd hen geantwoord dat ze geen idee hadden dat ElBaradei er ook bij was geweest. Tsja.
Helaas hangt de politieke carriere van deze ineffectieve apologeet voor de Moslim Broederschap niet zozeer af van electorale steun, als wel van de steun van de belangrijkste beslissingsmakers - namelijk sleutelfiguren binnen de oppositie (waaronder, met name, de MB) en de internationale gemeenschap. En laat hem daar nu juist wél heel populair zijn.
Het heeft er dus alle schijn van dat ElBaradei straks het stokje weleens kon overnemen van Mubarak om een 'overgangsregering' te leiden. Áls de dictator afgezet wordt, tenminste.
Zoals ik gisteren al schreef is dit allerminst goed nieuws voor het westen (en Israël). ElBaradei kwam nog maar net terug uit Wenen toen hij de radicale Islamieten van de Moslim Broederschap al begon te verdedigen. Het valt allemaal wel mee met hun radicalisme, aldus de de man die er de afgelopen jaren alles aan gedaan lijkt te hebben om de gekke Ayatollahs van Iran een nucleaire bom te produceren. Ja, echt waar, zo slecht zijn ze niet.
Een ieder met ook maar een beetje verstand van de Moslim Broederschap, hun geschiedenis en hun ideologie weet dat dit flauwekul is; ElBaradei dus ook. Blijkbaar interesseert hem dat alleen niet. En dat is toch een beetje zorgwekkend.
De demonstraties zullen de komende dagen waarschijnlijk doorgaan. Morgen staat een 'miljoenenmars' op de agenda; het moet de grootste en meest indrukwekkende bijeenkomst tot nog toe worden, hopen de organisatoren. Hoewel ik de laatste ben die de dictator Mubarak zal verdedigen blijf ik me zorgen maken over zijn mogelijke opvolger - in het Midden-Oosten is de keuze al te vaak tussen een seculiere autoritaire overheid aan de ene kant, en een dictatoriaal theocratisch regime aan de andere. Het moge duidelijk zijn wat de minst slechte mogelijkheid is voor het westen (én voor de ingezetenen van die landen, overigens).
In de actualiteiten van vandaag alweer veel aandacht voor de situatie in Egypte:
Pauw en Witteman
Ad Vingerhoets: Hoogleraar emoties schreef het boek 'Tranen - waarom mensen huilen.'
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten