Hennepplantage aantrekkelijk voor kweker maar ramp voor VvE

Geen categorie09 feb 2018, 7:00
De hennepteelt is financieel aantrekkelijk. Een beetje illegale hennepplantage levert een flinke bijverdienste op. Voor de kwekers. Jaarlijks meer dan 2 miljard euro in heel Nederland. Dagelijks worden overal in Nederland illegale kwekerijen opgerold. Ook in VvE’s komen kwekerijen voor. Vaak doordat een eigenaar zijn woning verhuurt. De illegale wietteelt levert veel overlast en gevaar op. “De VvE blijft zitten met een schade die flink veel geld kan kosten”, aldus Jack Zuidweg, accountmanager van Centraal Beheer.
Bestuur betaalt schade wanneer het weinig actie neemt
Zuidweg: “Wij hebben als verzekeraar ook bijna dagelijks te maken met eisen tot vergoeding van de schade vanwege hennepteelt. Als een van de weinige verzekeraars in Nederland vergoeden wij wél de schade die door hennepplantages ontstaat. Het zou heel vervelend zijn als een andere bewoner in de VvE bijvoorbeeld de ontstane waterschade in zijn appartement niet vergoed krijgt. Natuurlijk proberen wij die schade daarna op de veroorzakers te verhalen. Maar die zijn vaak al verdwenen. Wij vergoeden dan die schade. Tenzij uit onderzoek blijkt dat het bestuur onvoldoende actie heeft ondernomen op signalen van bewoners. Of niet goed reageert bij een opvallend aantal onverklaarbare waterschades. Dan loopt de VvE het risico dat de VvE verzekering de schade niet wilt vergoeden.”
Criminelen rommelen verschrikkelijk met elektra
De schade aan een appartement is over het algemeen groot. Vaak nemen de criminelen het niet zo nauw met het eigendom. Ze slopen gemakkelijk het halve appartement om de kwaliteit van de oogst te verhogen. Zuidweg: “Criminelen zijn heel creatief en bikkelhard. Desnoods beschermen ze hun ‘goud’ met geweld. Muren en plafonds worden gesloopt en stroom afgetapt. Jaarlijks tappen drugscriminelen voor ongeveer € 180 miljoen illegaal stroom af. Daarmee kan een stad als Utrecht een jaar zijn bewoners stroom geven. Criminelen rommelen verschrikkelijk met elektra. Ze zetten rustig deuren onder stroom zodat de politie of concurrentie het pand niet in kan. Door oververhitting van de bedrading kan brand ontstaan. En ze gebruiken steeds weer nieuwe middelen om de plantage ‘onzichtbaar’ te maken. Ozonapparaten bijvoorbeeld om de wietgeur te verbergen. Ook waterschade komt veel voor.”
Meld onraad
Zuidweg: “Ik raad altijd aan wanneer een bestuur gevaar en illegale praktijken ‘ruikt’ om actie te ondernemen. Het bestuur van de VvE kan dan in gesprek gaan met zowel de nieuwe onder(huurder) als de verhuurder. Met de onder(huurder) om hem aan te spreken op zijn gedrag. En met de verhuurder om hem te bij te praten over de toestand van zijn woning. Zo kunnen alle partijen op tijd maatregelen nemen.
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Wees scherp en voorkom wiet-ellende. Vraag van de huurder het volgende:
- een kopie van een paspoort of persoonsbewijs én vraag of u het origineel mag zien: een kopie is namelijk makkelijk te vervalsen;
- originele loonoverzichten van de laatste 3 maanden en stortingen van dit loon op de laatste 3 bankafschriften;
- de originele verklaring van de werkgever. Controleer of de toekomstige onder(huurder) er ook echt werkt;
- vraag een verklaring van goed gedrag van de vorige verhuurder en controleer deze;
- een origineel uittreksel van het bevolkingsregister;
- betaling van borg en 1 maand huur vooraf.
Kan of wil de nieuwe onder(huurder) niet voldoen aan 1 van deze eisen? Verhuur het dan niet. Iemand die niets te verbergen heeft zal zonder klagen de gevraagde documenten overhandigen. Ga dus niet af op een 1ste indruk of een gezellig praatje. Maar neem een beslissing gebaseerd op bewijsbare feiten.”
Ruikt u henneplucht en denkt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Meld verdachte situaties, bel de politie via 0900-8844 of bel Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.
Bron: Centraal Beheer
Wanneer een hennepkwekerij?
- de (onder)huurder verhuist op vreemde tijden, bijvoorbeeld midden in de nacht;
- u ziet de auto of fiets van de (onder)huurder zelden;
- de nieuwe (onder)huurders blijven onbekend en maken niet graag een praatje;
- u heeft de (onder)huurders al een tijd niet gezien;
- een naamplaatje ontbreekt;
- de gordijnen zijn altijd dicht;
- in de woning brandt (vrijwel) nooit licht;
- de brievenbus zit vol;
- de woning lijkt verlaten;
- onbekende visite komt en gaat, ook tot diep in de nacht;
- bezoek staat vaak na een paar minuten weer buiten;
- de ramen zijn afgedekt;
- de woning is vochtiger dan voorheen;
- u ruikt een doordringende geur en hoort vreemde geluiden;
- de muren voelen op bepaalde tijden warm aan;
- aanwezigheid van hennepgeur;
- onveilige situaties door illegale aanpassingen in de meterkast of elektriciteitsaansluiting;
- constant zoemend of ronkend geluid;
- beslagen/afgeplakte ramen of gordijnen die nooit opengaan.

Legale wiet
De regering heeft bepaald dat een aantal gemeenten binnenkort wiet mogen verkopen. De overheidswiet wordt landelijk geteeld en daarna verspreid onder 6 tot 10 gemeenten. Het is een proef om te kijken of met legale teelt de criminaliteit afneemt en de wiet minder schadelijke stoffen heeft. Op dit moment mag een coffeeshop wiet verkopen, maar mag het de drugs niet inkopen. Dat gebeurt toch door het bij criminelen te kopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten