De zogeheten BDS-beweging radicaliseert in rap tempo. Zo steunen de activisten het geweld van terreurorganisatie Hamas. Het kan je zomaar gebeuren: je bent rustig boodschappen aan het doen in een supermarktketen van Albert Heijn, Jumbo of een andere grote keten, en opeens staat daar een groep activisten. Ze hebben jassen aan met "inspectieteam" en vallen winkelbezoekers lastig als ze Israëlische producten in hun mandje willen leggen. Ondanks de gewichtige naam "inspectieteam" gaat het hier niet om werknemers van de supermarkt, maar om een groep radicaal anti-Israëlische activisten die zich op intimiderende manier bemoeit met het assortiment van supermarkten, en het koopgedrag van klanten.
Als het aan deze "Boycot, Desinvestering en Sancties" oftewel BDS-beweging ligt, bepaalt u niet zelf wat u koopt, maar zij. Ze zullen namelijk niet ophouden met hun strijd totdat er in geen enkele supermarkt meer producten van Israëlische origine te vinden zijn. Door de Joodse staat te boycotten en te isoleren, wil BDS de vorming van een Palestijnse staat op héél het huidige grondgebied van
Israël realiseren.
Gelukkig stelt VoorNederland (VNL) deze radicale activisten aan de kaak – het kan immers niet zo zijn dat supermarktklanten zomaar worden geïntimideerd door anti-Israëlische "inspectieteams" als ze wat lekkere Jaffa-sinaasappels willen kopen, of heerlijke Israëlische hummus willen aanschaffen. De Kamervragen van
Joram van Klaveren en
Louis Bontes zijn gericht aan de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de staatssecretaris van Financiën:
1. Bent u bekend met het bericht 'Antizionistische winkelpatrouilles neuzen bij AH'?
2. In hoeverre deelt u de zorgen van onze fractie over de intimiderende winkelpatrouilles van onder meer Stichting Diensten Onderzoek Centrum Palestina (docP), die Israëlische producten willen (laten) boycotten?
3. Kunt u aangeven waarom een organisatie (docP), die zich actief inzet om de (economische) belangen van de bevriende staat Israël te ondermijnen (doelstelling van de zogenaamde BDS-beweging), gefaciliteerd wordt door de belastingbetaler middels een ANBI-status?
4. In hoeverre bent u bekend met het gegeven dat er een relatie bestaat tussen de internationale BDS-beweging en de antisemitische terreurorganisatie Hamas?
5. Kunt u aangeven hoeveel BDS-organisaties een ANBI-status hebben en bent u bereid deze zo spoedig mogelijk in te trekken?
6. Bent u bereid, in navolging van het VK en Canada, om publiek gefinancierde of gefaciliteerde instellingen, te verbieden om Israëlische producten (van de Westoever) te (laten) boycotten?
Vooral die laatste vraag is zeer sterk. Het kan immers niet zo zijn dat openbaar (dus van belastinggeld) gefinancierde instellingen hun oren laten hangen naar een groepje radicale activisten. Niet een groep activisten, maar de consument moet bepalen of hij Israëlische producten wil kopen. Het zou belachelijk zijn als je straks door zo'n groepje linkse fanatici opeens geen hummus meer in de winkel zit liggen, toch?
Bovendien is het van groot belang om de banden tussen de BDS-beweging en terreurorganisatie Hamas te onderzoeken. Op lezingen van de BDS-beweging, ook in Nederland, wordt regelmatig steun uitgesproken aan de islamistische terreurbeweging. Reden te meer om deze beweging eens goed door te lichten. Uitstekende actie weer van
VNL!