Raad eens wie dan uiteindelijk écht met de rekening opgezadeld wordt?
De Italiaanse minister van Financiën Giovanni Tria heeft vandaag laten weten dat banken zich nergens zorgen over hoeven te maken. Als er een nieuwe kredietcrisis uitbreekt -- en dat is vrijwel zeker het geval -- zal de Italiaanse regering noodlijdende banken 'gewoon'
steunen.
"Elke regering zou het moeten doen." Ook benadrukte hij dat de Italiaanse bankensector er volgens hem nog steeds solide voor staat. Momenteel "zijn er geen gevaren'', aldus de bewindsman. Hij wilde niet zeggen hoe hij eventuele overheidssteun aan banken precies voor zich ziet.
Even voor de duidelijkheid: een minister van Financiën zegt zoiets natuurlijk alleen maar omdat hij er serieus rekening mee houdt dat er een dergelijke crisis aankomt. Of, beter gezegd, dat hij dit weet. Het heeft namelijk totaal geen zin om mensen zich zorgen te laten maken over een puur hypothetisch scenario.
Nee, Tria denkt dat er een nieuwe kredietcrisis aankomt... en hij probeert bankiers, die dit ook weten, nu al wat vertrouwen in te praten.
Dat is punt één. Punt twee is zo mogelijk nóg belangrijker. We moeten ons namelijk afvragen waar de Italiaanse regering het geld vandaan zal halen om banken zo zwaar te subsidiëren? Rome is al nagenoeg failliet. Hoe kan de regering al die banken dan helpen overleven?
Het antwoord ligt voor de hand: met een beetje (veel) hulp van de Europese Unie. En dat betekent natuurlijk: van rijke landen als Duitsland en Nederland.
Kortom, houd er maar rekening mee dat u als Nederlandse belastingbetaler binnen afzienbare tijd uw Italiaanse vrienden een flinke bonus geeft. Niet omdat ú dat wil, natuurlijk, maar om het Grote Europese Project gaande te houden.