Haagse PVV-fractie heeft niets beters te doen en eist 'spoeddebat' over vreugdevuur

Geen categorie23 jan 2019, 19:00
De PVV-fractie in Den Haag heeft blijkbaar teveel tijd over, want ze willen graag een 'spoeddebat' over het uit de hand gelopen vreugdevuur te Scheveningen tijdens Oud en Nieuw. De grap is dat iedereen in Nederland al lang weet wat er mis ging. Toen op oudjaarsdag een vreugdevuur op het strand van Scheveningen werd ontstoken voldeed het bouwwerk niet aan de afspraken, die tussen de gemeente en vrijwilligers zijn gemaakt.
Zo was het vreugdevuur 13 meter te hoog en gecombineerd met een harde wind vanuit zee verspreidde een 'vuurtornado zich over delen van Scheveningen'. Burgemeester Krikke (VVD) schoof zichzelf snel naar voren om 'onderzoek' te doen naar hoe dit toch allemaal heeft kunnen gebeuren. Lekker cashen, want dat is hoe de subsidiehazen lopen: die rennen alleen als ze subsidies ruiken. Dat terwijl het antwoord eigenlijk al bekend was. Maar nu valt ook de PVV in Den Haag door de mand. Wat laten ze zich daar toch in de kaarten kijken in Den Haag.
De PVV-fractie wil namelijk weten 'hoe het kan dat het vreugdevuur zo hoog was'. Hoe dat kan? Denk eens even na!
Het antwoord op die specifieke vraag is heel simpel. Als je maar lang genoeg doorgaat met het stapelen van pallets dan wordt het vreugdevuur vanzelf heel erg hoog. Dat is een logisch antwoord op de vraag van de PVV. Maar zij willen natuurlijk eigenlijk weten 'hoe het kan dat het vreugdevuur zo hoog was ondanks de afspraken'. Tja, formuleren is voor de Haagse fractie van Geert Wilders blijkbaar al te moeilijk. Wat passen ze toch goed bij elkaar, de PVV en burgemeester Krikke: lekker onnozel.
De bouwers van het vreugdevuur ontkennen overigens dat ze het bouwwerk zo hoog hebben gemaakt. Dus wie nu waar precies verantwoordelijk voor is, dat is onduidelijk. Maar het is zeker niet onduidelijk hoe de 'vuurtornado' is ontstaan of 'hoe het vreugdevuur zo hoog is geworden'. Goed, het is ondertussen 23 januari, en het vreugdevuur is al heel lang geleden geblust. Maar de PVV eist nu een 'spoeddebat' over het onderwerp. Wordt er volgende week weer een vreugdevuur afgestoken? Nee? Ga weg dan, met je 'spoeddebat'.
Als we de daadwerkelijk schuldvraag in deze willen oplossen dan is het voor de verandering een keer eenvoudig. De afspraken werden geschonden, maar toen bleek dat deze geschonden waren werd er niet ingegrepen. Klaar, puzzel opgelost: de bouwers zijn verantwoordelijk voor het niet nakomen van de afspraken, de gemeente is verantwoordelijk voor het niet handhaven van de afspraken. En het vuur is schuldig aan de vernielingen, maar die kunnen we niet beboeten.
Is het in Nederland nu echt nodig om over zulke simplistische zaken 'spoeddebatten' aan te vragen? Volgens mij moet de politiek eens leren om prioriteiten te stellen en haar tijd beter te gebruiken. Overigens komen de fractievoorzitters donderdag bij elkaar om te besluiten of er een spoeddebat moet komen. Mijn advies: doe het niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten