De Provinciale Staten in Groningen hebben hun conclusies allang getrokken maar willen tóch een parlementaire enquête. De Provinciale Staten in Groningen
roepen de Tweede Kamer op tot een parlementaire enquête over gasboringen in het gebied. De oproep werd door alle partijen onderschreven: alleen de VVD stemde tegen. Volgens Statenlid Ankie Voerman van de Partij voor de Dieren is zo'n enquête hard nodig:
"Het gaat om waarheidsvinding: de onderste steen in dit dossier moet boven"
Dat klinkt op zich best redelijk. Maar als je de standpunten van de verschillende partijen over
gaswinning doorneemt, is het toch wat vreemd dat ze nu een parlementaire enquête eisen. Zo zegt Statenlid Sandra Beckerman (SP) het volgende:
"De prioriteit moet uiteindelijk liggen bij het verlagen van de gaswinning en het oplossen van de problemen"
Aha! Het doel is dus niet "waarheidsvinding", maar het verlagen van de gaswinning in Groningen. De Groningse Staten eisen dus een parlementaire enquête terwijl ze zelf hun conclusies allang hebben getrokken: wat hen betreft moet en zal de gaskraan dicht. Waarom is er dan in vredesnaam een parlementaire enquête nodig? Zullen de Statenleden in Groningen van gedachten veranderen naar aanleiding van zo'n onderzoek? Hebben zij de onderzoeksresultaten nodig om een politieke koers te bepalen over de gaswinning? Nee, ze weten allang waar ze staan: de gaswinning moet omlaag. En wat de uitkomst van zo'n parlementaire enquête ook is, de Groningers zullen blijven brullen dat de gasboringen ernstige aardbevingen veroorzaken.
Als we sommige Groningers moeten geloven, wonen ze in een waar rampgebied waar dagelijks dodelijke aardbevingsslachtoffers vallen. Dat die 'aardbevingen' in werkelijkheid neerkomen op wat lichte trillingen, maakt niet uit: wat de Groningers betreft moeten de gasboringen stoppen. Maar om daarvoor een parlementaire enquête aan te vragen? Laten we wel wezen: iedereen heeft recht op zijn eigen politieke standpunten. Het is prima om te vinden dat de gaswinning omlaag moet, net zoals het prima is om te zeggen dat de gaskraan nog veel verder open moet. Maar het is niet acceptabel dat de Provinciale Staten van Groningen een nutteloze parlementaire enquête eisen over een kwestie waar ze zelf allang hun conclusies over hebben getrokken.
Een parlementaire enquête is de meest ingrijpende onderzoeksvorm die ons parlement tot zijn beschikking heeft. Iedere Nederlander is verplicht om mee te werken, en getuigen kunnen onder ede worden verhoord. Bij weigering kan de rechter medewerking afdwingen. Het betreft dus een zeer serieus instrument, dat in unieke gevallen door de Tweede Kamer wordt ingezet voor waarheidsvinding. Het is onacceptabel dat de Groningse Provinciale Staten nu een parlementaire enquête eisen met een opportunistische politieke insteek.
Het gaat de Groningers duidelijk niet om waarheidsvinding, maar om het traineren en tegenwerken van gaswinning in Groningen. Allemaal vanwege een vermeend risico op "aardbevingen". Dat gaswinning nodig is om de Nederlandse economie weer aan de praat te krijgen, maakt de Groningers niets uit. Jammer genoeg voor hen maken ze op deze manier een lachertje van zichzelf: iedereen heeft door dat hun oproep tot een parlementaire enquête niets te maken heeft met waarheidsvinding, en alles met het hypocriet nastreven van politieke doelen. Opportunisme pur sang.
Dit soort oproepen hoeven we natuurlijk niet serieus te nemen. Zoals mijn collega Tim Engelbart al
schreef:
Drill, baby, drill. Meer gas en minder aanstellerige Groningers, graag!