1. Home
  2. GroenLinks gaat he-le-maal los

GroenLinks gaat he-le-maal los

Geen categorie20 mei 2011, 14:00
De communistische pacifisten hebben het zowaar op de heupen. Sap en de haren vinden dat de NAVO te voorzichtig is in Libië. Ja, er moeten grondtroepen komen.
Ik hoor u denken, 'meent die gekke Van der Galiën dat nou?' Jazeker:

GroenLinks zou steun geven aan een missie met grondtroepen in Libië als de Libische leider Muammar Kaddafi niet uit zichzelf weggaat. Dat zei Tweede Kamerlid Mariko Peters van deze partij donderdag op BNR-radio. Ze acht het denkbaar dat het uiteindelijk zover komt om grondeenheden in te zetten.

Zo, zo, nou, nou, doe maar hoor. GroenLinks goed wild, ofzoiets. 
Natuurlijk moeten we, zoals mijn gewaardeerde collega Willem Jan eerder vandaag al terecht opmerkte, wel in gedachten houden dat 'een grondoorlog' andere beelden oproept bij GroenLinks dan bij u en mij, maar toch: frappant is deze plotselinge oorloghitserij wel. Nog even en de Groenen stemmen voor een invasie van Indonesië om onze voormalige kolonie even te laten zien wie de baas is. Of, nóg beter, voor een aanval op Polen: dan kunnen we dit voormalige oostblokland mooi met Rusland verdelen (als links mag Godwinnen mogen wij het ook).
Het is toch een tikkeltje merkwaardig dat de dromers van GroenLinks ineens realistischer zijn over oorlogen 'in den vreemde' dan veel rechtse partijen en zelfs dan Amerika. Om de één of andere reden denkt het westen namelijk nog altijd dat oorlogen gewonnen kunnen worden door af en toe wat luchtaanvallen uit te voeren op de bunker van een dictator. Hoewel dat concept zijn vruchten kan afwerpen in Command and Conquer is de praktijk toch net een beetje weerbarstiger. Blijkbaar begrijpen Sap en Peter dat beter dan de leiding van de NAVO.
Natuurlijk geldt over het algemeen wel dat een dictator die met oorlog word bedreigd door GroenLinks zo slecht nog niet kan zijn. In het geval van Khadaffi is dat jammer genoeg niet helemaal waar; de man is een moorddadige maniak - de gekke hond van het Midden-Oosten. Aan de andere kant is het helemaal niet zeker of de oppositie (of de 'rebellen') wel zoveel beter zijn. Hadden zij geen banden met Al Qaeda en andere extremistische organisaties?
Voor het westen eventueel grondtroepen inzet moeten we eerst de vraag maar eens beantwoorden wie Khadaffi gaat opvolgen. Anders zitten we over een jaar of wat alsnog met de gebakken peren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten