De omvang van de Amerikaanse staatsschuld wordt prominent bijgehouden: op Times Square hangt een teller die in hoog tempo de miljoenen wegtikt. Iets dergelijks ontbreekt volledig in Athene, de hoofdstad van de Grieken.
Maar de Amerikanen geven daarmee ook aan, dat men denkt het bedrag inderdaad ooit nog eens af te betalen. Wie echter een Griek vraagt hoe hoog de staatsschuld ongeveer is, zal merken dat men dat niet speciaal interessant vindt. Desgevraagd is het meest waarschijnlijke antwoord: "Maakt weinig uit, want we gaan het toch niet terug betalen."
Deze attitude irriteert de hardwerkende Euroburger bovenmatig, en dat is begrijpelijk. Nadat ik zelf kennis genomen had van de leeftijd waarop sommige Grieken zich mogen gaan voorbereiden op hun overgang naar het hiernamaals, heeft het lang geduurd eer ik aanspreekbaar was. Willen luisteren naar de mogelijkheid dat de Grieken zelf in veel opzichten inderdaad in het pak zijn genaaid, kostte nog iets meer tijd. Toch is het waar. Door wie? De EU, de belangrijkste landen althans. Vervelend genoeg ben ik er nog steeds niet uit hoezeer de modale Griek inderdaad blaam treft. Hieronder volgen wat feiten, die me nogal aan het twijfelen brachten.
Zo is daar het jaarlijkse budget voor de Griekse strijdkrachten. Dat bedraagt thans ongeveer 4% (Ned: ca 1,5%) van het BNP. Als men zich de laattse tien jaar tevreden had gesteld met een budget van 1,7% BNP, had dat 150 Miljard euro gescheeld. Let wel: het totale bail-out bedrag bedraagt nu ± 180 miljard euro. Dus waarom eisen Duitsland en Frankrijk niet eenvoudigweg dat de Grieken zich wat minder likkebaardend ontfermen over de laatste snufjes op militair gebied? Dat zit zo:
Griekenland was afgelopen jaar goed voor afname van 15% van de totale Duitse munitieproductie. Daarmee was Griekenland de grootste afnemer in de periode 2006-10.
Griekenland was ook de grootste Europese afnemer van Franse militaria (3e wereldwijd.)
In 2010 bezuinigde Griekenland al 1,8 miljard euro op sociale zekerheid. Niet op Defensie - dat ging +900 miljoen.
De bail-out van de Grieken wordt echter slechts voor ten hoogste 50% betaald door Frankrijk en Duitsland. De rest wordt bijgedragen door de andere lidstaten (behalve Finland, dat naar het schijnt vorige week de eerste 311 miljoen van het bedongen onderpand bijgeschreven kreeg.) - Nederlands aandeel: 6%, omgerekend bijna 11 miljard euro. Per saldo financieren de andere Europese staten dus de Frans-Duitse defensie-industrie.
U begrijpt nu mijn aarzeling de modale Griek de schuld te geven?
Op die 11 miljard Nederlands aandeel kom ik deze week nog terug, als ik u een inkijkje geef in wat de Griekse verkiezingen van aanstaande zondag ons nog brengen gaan. Wat ze ons gaan kosten, beter gezegd.
Mij volgen op Twitter?