Feitelijk gezien is Griekenland al lang en breed failliet, maar officieel?
In Nederland heeft het ski-ongeluk van prins Friso ander nieuws, zoals de oplopende spanningen rond de Griekse schuldencrisis, naar de achtergrond verdrongen. In Duitsland is iets soortgelijks aan de gang na het aftreden, wegens integriteitsproblemen, van bondspresident Wulff.
Maar ondertussen is de Griekse schuldencrisis alive and kicking. Nog steeds is het groene licht voor het tweede reddingsplan ter grootte van 130 miljard euro niet gegeven. Verwacht wordt dat de ministers van financiën van de eurozone hierover morgen een besluit zullen nemen. De Grieks-Duitse spanningen nemen intussen hand over hand toe, vooral ook op regeringsniveau. De irritaties lijken de gebruikelijke psychologische oorlogvoering in de aanloop naar de ontknoping van dergelijke onderhandelingen te overstijgen.
Vorige week kwam de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble al
op de proppen met de bekende 'bodemloze put', en nu
beschuldigt hij de Grieken ervan, aangeboden hulp bij het reorganiseren van de belastingdienst niet te hebben aangenomen. Verder gaf de Griekse president Papoulias te kennen dat
Schäuble Griekenland had beledigd door twijfels te uiten over de vraag of de Griekse partijen zich voldoende bewust waren van de ernstige situatie waarin het land verkeert. Dit met een hint naar de vervroegde verkiezingen in april, die twijfels doen rijzen over de loyale naleving daarna van de voorwaarden waaronder het tweede reddingsplan van kracht zou worden.Tweede reddingsplan of niet, Griekenland is natuurlijk feitelijk allang failliet. De actuele discussie schijnt nu te gaan over de vraag of Griekenland in 2020 - over acht jaar! - zijn staatschuld gereduceerd kan hebben tot 120 procent van het BBP, nota bene het dubbele van wat volgens de regels van de muntunie is toegestaan. Nader commentaar overbodig.
Intussen wordt in de Britse pers gespeculeerd over het officieel maken van het faillissement van Griekenland, mogelijk gevolgd door uittreding van dat land uit de euro.. Zo meldt columnist
Bruno Waterfield in The Telegraph: Plans for Greece to default, potentially leaving the euro, have been drafted in Germany as the European Union begins to face up to the fact that Greek debt is spiralling out of control - with or without a second bailout.
En de columnist citeert vervolgens een 'eurozone official' over Wolfgang Schäuble:
He just thinks the Greeks cannot do what needs to be done. And even if by some miracle they did what has been promised, he - and a growing group - are convinced it will not pull Greece out the hole. The idea instead is that the Greek government should officially declare itself bankrupt and begin negotiating an even bigger cut with its creditors. For Schäuble, it is more a question of when, not if.
Hij voegt hieraan toe dat bondskanselier Merkel nog niet zo ver zou zijn. Zij zou nog steeds bang zijn voor besmettingsgevaar naar andere landen in de eurozone, met name Italië en Spanje. Merkel zou in deze worden gesteund door de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank. Toch is dit argument, nu de financiële markten een Grieks faillissement zo langzamerhand toch wel zullen hebben ingecalculeerd, steeds minder overtuigend. Bovendien zou een Grieks faillissement wel eens heilzamer kunnen werken op de stabiliteit van de financiële markten dan het huidige beleid van eindeloos doormodderen.
De aarzeling van Merkel lijkt daarom vooral ingegeven door overwegingen van Europees-politieke aard. Een faillissement van Griekenland zou immers kunnen leiden tot uittreding van dat land uit de euro, en zoiets past niet in de droom van de almaar voortgaande Europese integratie.
Als de voortekenen niet bedriegen zal morgen, of misschien wat later, wel weer een halfzacht compromis uit de hoge hoed worden getoverd. Nog even doormodderen dus. De welhaast onvermijdelijke doorstart van Griekenland buiten de muntunie zal nog even op zich laten wachten. Dit tot schade van de Noord-Europese belastingbetaler en van de Grieken.
(wordt vervolgt)