Toenmalig staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) heeft milieuorganisatie Greenpeace in 2011 ten onrechte een dwangsom opgelegd voor het laten afzinken van grote standbeelden in de Noordzee. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State (RvS).
Greenpeace liet in 2011 27 houten en stenen beelden van zeepaarden afzinken in het gebied de Klaverbank, wat onderdeel is van de Noordzee. De milieuorganisatie deed dit om bodemvisserij in het kwetsbare gebied te beperken.
Het vervelende van Greenpeaces berichtgeving is dat er met geen woord gerept wordt over de wijze waarop deze fan-tas-ti-sche onderzeewereld (je vraagt je af wanneer de Snorkels iets van zich laten horen) tot stand is gekomen: de Gaia-aanbidders brachten door deze actie namelijk de levens in gevaar van Duitse vissers. U weet wel: van die mensen die elke ochtend vroeg opstaan, hard werken, en hun best doen om voor hun gezin te zorgen. Zij werpen hun netten uit, om ze vervolgens weer boven te halen, hopende dat ze een paar vissen gevangen hebben die ze dan voor een mooi prijsje kunnen verkopen. De rotsblokken maken dat echter schier onmogelijk: als een net blijft haken achter een grote steen kan de vissersboot omslaan. En de vissers zelf? Nou, die moeten dan zwemmen voor hun leven.
Blijkbaar vindt Greenpeace dat verder geen probleem. Immers, zeeanemonen zijn veul belangrijker dan mensen. Toch?