Och arme! De energiedoelen van het kabinet worden waarschijnlijk niet gehaald.
En dat vindt PvdA-leider Diederik Samsom onacceptabel. Zie hier wat hij daarover te zeggen heeft op de website van zijn partij:
Maar er is ook minder goed nieuws. Zeer zorgelijk nieuws zelfs. De duurzame energiedoelen die zijn afgesproken in het Energieakkoord dreigen uit beeld te verdwijnen. Dat is nu precies hoe het dus niet moet. Mooie afspraken maken, maar ze dan niet waarmaken.
In het geval van 'duurzame' (lees: bespottelijk dure en inefficiënte) energie vindt Samsom dat "onverteerbaar... Niet zozeer omdat de getallen heilig zijn, maar omdat we de toekomst van onze kinderen veilig willen stellen. Het is voor de energievoorziening van onze kinderen en voor de welvaart van Nederland van levensbelang dat we nu snelheid maken met duurzame energie."
Jammer genoeg voor onze grote milieuactivist zijn we bij De Dagelijkse Standaard niet zo dom om ons te laten overtuigen door dergelijke onzinnige propagandistische verhalen. Je hoeft maar een korte blik te werpen op de vele bijdrages van onze eigen klimaat- en energiedeskundige Hans Labohm om te weten dat Samsom de grootst mogelijke onzin uitslaat.
Groene energie is namelijk niet alleen erg duur, maar ook nog eens buitengewoon inefficiënt. We kunnen er bakken met geld tegenaan gooien (wat Samsom en zijn vrienden van Greenpeace, waar hij in het verleden voor werkte, ook roepen), maar het zal weinig uithalen. Tenminste, weinig positiefs.
Dergelijke kostbare projecten en de inefficiëntie van dit soort energie zorgen er namelijk voor dat de economie het ontzettend lastig krijgt. Het zal Samsom verbazen, maar de economie - en dus ook de consument - heeft baat bij goedkope energie waarop je blindelings op kunt vertrouwen. Anders dan de PvdA-leider begrijpen onze oosterburen dat onderhand al wel; de Duitse energiewende (waar Samsom wel van houdt) is een groot fiasco gebleken. Labohm vatte eerder de situatie aldaar als vogt samen (gebaseerd op het verhaal van topeconoom Hans Werner Sinn die om onverklaarbare redenen nog wel steeds verkondigt dat 'klimaatverandering' zogenaamd een levensgroot probleem vormt):
- Het broeikasprobleem bestaat ècht
- Duitsland is bezig met een dubbele Ausstieg (uit de fossiele energie en de atoomenergie), terwijl vele andere landen hun atoomenergiecapaciteit uitbreiden
- Wind en zonneenergie leveren ondanks enorme investeringen tot op heden nog slechts 3% van het totale energieverbruik in Duitsland
- Om de verzekerde wind en zonneelektricticiteitsproductie van 1/7 tot 4/7 te verhogen (en drie kerncentrales uit te sparen) zullen 437 waterbekkens om stroom op te slaan nodig zijn of de accu's van 22 miljoen BMWi3
- Dat kost evenveel als 32 resp. 85 nieuwe kerncentrales
- Conclusie: Duitsland zal 'zondigen' tegen het klimaat.Alle door Sin behandelde opties zijn utopisch. Wat zal er dus gebeuren? Sinn denkt dat de uitschakeling van de kerncentrales ongedaan zal worden gemaakt en/of dat Duitsland enorme hoeveelheden atoomstroom uit het buitenland zal gaan importeren.
Als we in Nederland doen wat de Duitsers hebben gedaan eindigen we uiteindelijk op zijn best met lege handen, en op zijn slechtst met een veel slechte situatie dan we daarvoor hadden, zowel in economisch als - ironisch genoeg - in klimatologisch opzicht. Zelfs wetenschappers die wél stellig in klimaatverandering (of: global warming) geloven moeten dat erkennen.
Het is dus heel sneu voor Samsom dat zijn hobbyproject niet doorgaat, maar voor de rest van Nederland is dat een zegen, geen vloek. Het energieakkoord is ronduit catastrofaal voor ons land. Prima dus dat Samsom zijn zin waarschijnlijk niet krijgt en de rest van zijn dagen nutteloos op een Nederlandse energiewende kan wachten.