Voor 3000,- een hele gemeente van gratis internet voorzien. Gelooft u het zelf?
De gemeenteraad van het Zuid-Hollandse Zoeterwoude en haar 'jongerenadviesraad' in ieder geval wel. Helemaal bovenaan de frontpage van De Telegraaf werd melding gemaakt van het baanbrekende initiatief: "Inwoners van het Zuid-Hollandse Zoeterwoude hoeven nooit meer zonder internet te zitten. Het gemeentebestuur trekt 3000 euro uit om heel de gemeente binnen een jaar van gratis wifi te voorzien."
Als Zoeterwoudenaar was dit toch wel even opmerkelijk. Ik ben het niet echt gewend dat mijn dorp zo in het middelpunt van de belangstelling staat, zeker niet vanwege zo'n nieuwerwets plannetje. Want deze gemeente is de ouderwetsheid zelve. Het CDA is er nog de grootste partij, geen provincie die het dorp nog wil opleggen te fuseren met een grotere gemeente en boeren zijn er nog volop.
Toch wil deze gemeente iets opmerkelijks doen: gratis internet uitdelen aan alle achtduizend inwoners. En dat voor maar zo'n 3000,-. Klinkt dat erg goedkoop? Yep, you bet. Het doet denken aan de ICT-faalacties waar de Nederlandse gemeenten zo ontzettend beroemd om zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan Rotterdam of Amsterdam. Ook daar dachten ze voor een dubbeltje op de eerste rij te zitten, maar kwamen ze uiteindelijk bedrogen uit: de werkelijke kosten bleken een stuk hoger dan de kosten van de papieren, wensgedachte werkelijkheid.
Als dit internetproject goedkoper wordt dan een ton, dan neem ik m'n hoed af. Maar de kans dat dit gebeurt lijkt me klein. En zelfs als het gebeurt, dan nog is het een dubieuze onderneming. Sinds wanneer is het de taak van de overheid om de internetproviders van concurrentie te voorzien? We hebben er best wat in Nederland: qua concurrentie is er niks mis. Waarom moet de overheid (zelfs al is het in de vorm van een piepkleine gemeente) dan per sé marktverstorend gaan optreeden?
Oja, en er moeten ook nog particuliere investeringen gevonden worden. Shell, Philips, DSM, Rabobank, Unilever... roept u maar hoor! Wie van jullie is bereid om mede-risicodragend te worden voor een veel te goedkoop ingeschat ICT-project van nota bene een Nederlandse gemeente. Als de befaamde multionationals verstandig zijn, houden ze hun kruit droog. En wie moet er dan bijstorten om het project alsnog te laten slagen? Precies, u snapt het. De gemeente Zoeterwoude. Pardon, de burger van Zoeterwoude natuurlijk.
Maar ook de tijd lijkt ontzettend irreeël. Binnen jaar moet het hele systeem up and running zijn. Ook hiervoor verwijs ik terug naar precedenten bij andere gemeenten: dit is simpelweg geen haalbare kaart. Een dergelijk baanbrekend systeem moet uitvoerig worden getest alvorens het 'bug'-loos aan de man kan worden gebracht.
Want dat er veel technische hobbels te nemen zijn, dat moge duidelijk zijn. Hoe houd je het internet snel genoeg zodat er honderden mensen tegelijkertijd met een acceptabele snelheid kunnenm surfen? Hoe houd je alles veilig, zodat kwaadwillenden geen wachtwoorden buit kunnen maken? Welk systeem zet je op om adequaat te kunnen reageren op storingen?
Kortom, Zoeterwoude is er nog niet. Een nieuw ICT-pechproject van de overheid is gestart. En De Telegraaf zet het kritiekloos helemaal bovenaan de website. Wat een land!