the us navy assists in the search for malaysia airlines flight mh370 13717130035

Grote zoektocht naar verdwenen vlucht MH370: Komt de waarheid eindelijk boven water?

Buitenland25 feb , 14:30

Bijna tien jaar na de mysterieuze verdwijning van vlucht MH370 van Malaysia Airlines, wordt er opnieuw een grootschalige zoekactie opgestart in de Indische Oceaan. Het Brits-Amerikaanse bedrijf Ocean Infinity neemt het voortouw in deze nieuwe poging om het verdwenen vliegtuig te vinden.

De zoektocht, die op 1.500 kilometer van de Australische stad Perth plaatsvindt, maakt gebruik van geavanceerde technologieën, waaronder onbemande onderzeeërs. Dit initiatief biedt nieuwe hoop voor de nabestaanden van de 239 passagiers en bemanningsleden die aan boord waren van de Boeing 777.

Een decennium van onzekerheid

Vlucht MH370 verdween op 8 maart 2014 spoorloos van de radar. Het toestel, dat onderweg was van Kuala Lumpur naar Peking, week minder dan een uur na vertrek af van zijn geplande route. Het laatste signaal van het vliegtuig werd opgepikt boven de zuidelijke Indische Oceaan, waarna het spoorloos verdween. Ondanks uitgebreide zoekacties in de jaren die volgden, bleef het grootste deel van het vliegtuig, de zwarte dozen en de lichamen van de inzittenden onvindbaar. Slechts enkele brokstukken spoelden later aan op stranden in Afrika en op eilanden in de Indische Oceaan.

Nieuwe hoop

Ocean Infinity, het bedrijf dat nu de leiding heeft over de nieuwe zoekactie, heeft eerder al twee keer tevergeefs gezocht naar het vliegtuig. De laatste poging eindigde in 2018. Toch heeft de Maleisische minister van Transport, Anthony Loke, vertrouwen in de nieuwe zoektocht. Het bedrijf heeft volgens hem alle eerdere data gecombineerd en gebruikt de nieuwste technologieën om het zoekgebied van 15.000 vierkante kilometer uit te kammen. Dit gebied is aanzienlijk kleiner dan de 200.000 vierkante kilometer die tijdens eerdere zoekacties werd onderzocht.

Geen vondst, geen vergoeding

Een opvallend aspect van deze nieuwe zoektocht is de financiële overeenkomst tussen Ocean Infinity en de Maleisische overheid. Het bedrijf krijgt alleen betaald als het wrak wordt gevonden. Het gaat hierbij om een bedrag van 70 miljoen dollar (ongeveer 67 miljoen euro).

De uitdagingen van de zoektocht

Het zoeken naar een vliegtuigwrak in de diepe wateren van de Indische Oceaan is geen eenvoudige taak. Het gebied waar het vliegtuig vermoedelijk is neergestort, is buitengewoon afgelegen en moeilijk toegankelijk. Eerdere zoekacties, waaronder een uitgebreide onderwateroperatie door Maleisië, Australië en China, bleven zonder resultaat. Desondanks blijft de Maleisische regering vastberaden om het mysterie op te lossen.

Een laatste poging

Voor de nabestaanden van de slachtoffers is deze nieuwe zoektocht een laatste kans om antwoorden te krijgen. Meer dan 150 Chinese passagiers waren aan boord van het vliegtuig, en hun families hebben sindsdien geëist dat er meer wordt gedaan om het wrak te vinden. Hoewel de zoektocht geen garantie biedt op succes, is het een belangrijke stap in de richting van het sluiten van een hoofdstuk dat al bijna een decennium lang open blijft.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten