Goud is passé, leve de beurs, werd er geroepen in het nieuwsitem van EditieNL vorige week vrijdag. Het actualiteitenprogramma speelde met haar item in op de recente daling van de goudprijs.
Goud zou geen goede belegging meer zijn en we kunnen beter aandelen kopen. Althans, als we de experts bij EditieNL moeten geloven. Hebben ze gelijk, of slaan ze de plank volledig mis? EditieNL begint in het item met een situatieschets van twee jaar geleden:
Bittere tijden waren het toen wij goud kochten. Beleggen was gevaarlijk en goud zou ons door de crisis helpen.
De presentator laat weten dat het RTL programma in juli 2011 vijf gram goud kocht voor 230 euro. Dat stukje goud steeg eerst in waarde, maar is momenteel nog maar 185 euro waard. Dit in tegenstelling tot het geld wat ze eerst op een spaarrekening zette en later in trackers op de aandelenmarkt stopte. Deze investering steeg zon 6 euro in waarde.
Een slechte beslissing?
Het programma beroept zich op econoom Jacob Schoenmaker, die stelt dat hij niets anders heeft kunnen vinden dat harder heeft gedaald in een half jaar tijd. Volgens hem is het dan ook nooit een goed idee om ergens in te investeren als je het overal om je heen hoort.
Daarmee impliceert Schoenmaker dus dat het kopen van goud een slechte beslissing was twee jaar geleden. Als je nu je goud wil verkopen, dan kan je hem niks anders dan hem gelijk geven. Maar is het misschien mogelijk dat EditieNL en de heer Schoenmaker totaal verkeerd naar goud kijken? Als we economen zoals Peter Schiff mogen geloven wel.
Experts
Als je experts moet uitkiezen om naar te luisteren, dan is het meestal handig om uit te zoeken hoevaak ze gelijk hebben gehad in het verleden. Peter Schiff heeft meerdere juiste voorspellingen op zijn naam staan. Zo voorspelde hij in 2006 de kredietcrisis al en werd toen overal uitgelachen.
Wanneer Schiff naar de huidige daling in de goudprijs kijkt, dan geeft hij aan dat deze vooral komt omdat veel mensen de huidige economische situatie niet begrijpen. Er wordt op een zeer verkeerde manier naar het beleggen in goud gekeken. Mensen zien de berichten dat er weer economische groei is en dat beurzen omhoog gaan en ze denken meteen dat ze van hun goud af moeten.
Dit zijn de mensen die inspringen op alles wat in de markt omhoog gaat en alles verkopen wat omlaag lijkt te gaan. Echter moet je volgens Schiff het risico nemen om het mis te hebben op de korte termijn, om het bij het rechte eind te hebben op de lange termijn.
Het schuldenplafond
In de VS werd er de afgelopen dagen weer gesproken van het verhogen van het schuldenplafond. Dat is het bedrag dat de Amerikaanse overheid maximaal kan lenen (door het verkopen van staatsobligaties). Er werd gezegd dat het land in default zou raken als het schuldenplafond niet verhoogd werd.
De zogenaamde sluiting van de Amerikaanse overheid was volgens Schiff slechts een poppenkast theater waarvan de conclusie niets anders kon zijn dan dat men uiteindelijk weer het schuldenplafond zal verhogen. Hij voorspelde al dat de media het vervolgens zouden brengen als een overwinning en het beeld zouden schetsen dat de overheid het volk weer gered heeft. Echter leek dat de hele opzet die men al in gedachten had bij het creëren van dit toneelstuk rond het schuldenplafond.
Vanochtend werd het dan eindelijk bekend. Het schuldenplafond is weer verhoogd en de VS kan weer genoeg lenen om haar rekeningen te betalen. Daarmee lijkt het alsof het weer goed gaat met de economie, maar het is slechts uitstel van executie.
Dollar crash
De realiteit is dat de VS volledig blut is. Als het zo doorgaat komt er een moment dat de crediteuren van de VS doorkrijgen dat de VS ze alleen maar terug kan betalen met hun eigen geld, maar dat dit geld nooit echt terugbetaald zal worden. Op dat moment zal men stoppen met het lenen aan de VS en begint de echte narigheid.
Als niemand de VS nog geld wil lenen is de geldpers van de FED het enige middel dat er nog over is. Maar het enige dat ze dan nog kunnen doen, is meer dollars drukken die niemand in de wereld dan op dat moment nog wil hebben. Het logische gevolg is hyperinflatie en de uiteindelijke crash van de dollar.
Deze aankomende economische crisis zal volgens Schiff de crisis van 2008 doen verbleken. Het is dan ook logisch af te leiden dat een crash van de dollar desastreuze gevolgen zal hebben voor de wereldeconomie.
Goud kopen
De mensen die in goud vertrouwen en nu juist goud kopen, begrijpen meestal de strekking van dit verhaal. Goud is nu nog voor een spotprijs in te slaan. Het heeft volgens experts als Schiff de potentie om op de lange termijn het mogelijke korte termijn verlies dat je nu maakt weer dubbel en dwars goed te maken.
Op het moment dat de dollar en de wereldeconomie in vrije val zijn, is het onvermijdelijk dat de vraag naar goud en daarmee de goudkoers naar ongeëvenaarde niveaus schiet. Je kan je afvragen of de heer Schoenmaker en EditieNL dan nog zo blij zijn met hun trackers op de aandelenmarkt. Het zullen waarschijnlijk eerder de goudinvesteerders zijn die roepen: De beurs is passé, lang leve het goud!