Gokje. De uitslag van de Europese Parlementsverkiezingen van volgend jaar

Geen categorie20 jul 2013, 9:00

Aangezien Maurice de Hond die voorlopig niet peilt, hier maar een voorspelling uit eigen stal.

Natuurlijk is 11 maanden een lange tijd, en in de politiek zelfs een eeuwigheid. Echter, we kruipen langzaam maar zeker richting 21 mei 2014; de dag waarop Nederland zich naar de stembus zal haasten om een delegatie van 26 nieuwe parlementariërs te kiezen die voor vijf jaar de Brusselse pias mogen uithangen. De verkiezingen zullen een test zijn voor het kabinet; met name voor de Europese agenda. Wordt de magere eurosceptische koers van VVD en PvdA geaccepteerd, of vindt de kiezer het teveel, of juist te weinig?

Mijn algemene indruk: de kiezer vindt het te weinig. De partijen die hier het meest van zullen profiteren zijn uiteraard PVV en SP. Natuurlijk is dit een beetje 'nattevingerwerk' en uiteraard hebben we nog een lange weg te gaan, maar de eerste contouren beginnen zich af te tekenen. Hoeveel zetels zal iedere partij halen? Hieronder een uitsplitsing

PVV: 6 zetels (+1)
Met een goede nieuwe lijsttrekker, een schone lei (weg met alle onruststokers en problematische figuren) en een flitsende campagne denk ik dat de PVV de grootste partij moet kunnen worden bij de Europese Parlementsverkiezingen. Ze hebben de wind mee, zogezegd. Bovendien suggereren uitslagen uit 2009 dat de PVV het Europees sowieso beter doet dan op nationaal niveau. De vorige keer was de PVV al de één na grootste partij. Nu het CDA niet langer een speler van formaat is, moet de PVV dit stokje kunnen overnemen.

SP: 4 zetels (+2)
Zoals de PVV een uitvalbasis is voor veel ontevreden en eurosceptische rechtse kiezers, zo zal de SP fungeren als een vangnet voor ontevreden PvdA'ers, GL'ers en hier en daar wellicht zelfs nog wat D66'ers. Het moet gek lopen als de SP - met een slechte uitslag van 2 zetels vorige keer - opnieuw zo abominabel scoort.

VVD: 3 zetels (=)
Ondanks dat partijleider Mark Rutte de ambitie heeft geformuleerd om óók in de Nederlandse delegatie van het Europees Parlement de grootste partij te worden, vrees ik dat dat 'm niet gaat lukken. Kiezers voelen zich nog steeds bedrogen vanwege alle loze verkiezingswoorden die de premier geuit heeft tijdens de campagne voor de Tweedekamerverkiezingen van 2012, en zullen de liberalen daardoor de rug toe willen keren. Aangezien 2009 ook al geen denderend verkiezingsjaar was, vermoed ik dat de verliezen beperkt gehouden kunnen worden, maar 'zilver' of 'goud' is volstrekt onhaalbaar.

PvdA: 3 zetels (-1)
De partij die nog het meest heeft te lijden onder de peilingen ten tijde van Rutte II is de PvdA. De sociaal-democraten zijn weer helemaal terug op het niveau van Job Cohen of Wouter Bos tijdens zijn nadagen. Voor de tweede Europese verkiezingen op rij verwacht ik dat de PvdA daarom een smakkerd maakt. Ook omdat het Europa-beleid van de PvdA nog nooit door iemand serieus is genomen, laat staan de kiezer

D66: 3 zetels (=)
Zoals de PVV de partij is om Europa af te breken, zo is D66 de partij om Europa op te bouwen. De sociaal-liberalen zijn onverminderd eerlijk wat ze met het Europese project willen (een federale staat), en dat zal door de groepjes eurofiele kiezers die Nederland telt zeker gewaardeerd worden. Natuurlijk, D66 blijft een margepartij. Maar wel eentje die boven z'n landelijke niveau zou kunnen gaan scoren.

CDA: 2 zetels (-3)
In 2009 zag de wereld er nog anders uit; toen was het CDA nog vanzelfsprekend de grootste partij van Nederland. Die tijden zijn inmiddels voorbij, en die werkelijkheid zal ook gereflecteerd worden in de Europese parlementsverkiezingen. Daarnaast hebben de christen-democraten geen overtuigend verhaal, geen spetterende lijsttrekkers en de mond vol van dooddoeners. De kiezer zal het niet lusten, en de partij zal uitkomen op een alarmerend dieptepunt.

CU/SGP: 2 (=)
Nu de SGP zijn vrouwenstandpunt heeft genuanceerd en wordt geaccepteerd door de Tories, waar de CU al is, zal het wel weer uitdraaien op een gezamenlijke lijst. Aangezien de twee eurosceptische partijen stabiel scoren in alle peilingen en een trouwe achterban genieten, moeten twee zetels ook nu weer haalbaar zijn.

GL: 1 zetel (-2)
De erfenis van Jolande Sap zal ook voelbaar gemaakt worden op Europees niveau. De mega-uitslag van drie zetels vorige keer werd geboekt tijdens de hoogtijdagen van Femke Halsema. Het moge duidelijk zijn dat die vervlogen zijn, waardoor GroenLinks net boven de kiesdrempel zal blijven zweven.

PvdD: 1 zetel (+1)
De vorige keer viel PvdD nét buiten de boot, maar ik verwacht dat de Dierenpartij zal kunnen profiteren van de verminderde populariteit van zowel de PvdA als GroenLinks. Als eurosceptisch bolwerk zal het bovendien voor enkele kritische D66'ers wellicht ook een aardige vluchtroute zijn.

50+: 1 zetel (+1)
De ultieme protestpartij die misschien nog wel het meeste profiteert van de impopulariteit van de drie grootste partijen, of althans in de landelijke peilingen. Op Europees niveau zullen ze het echter met slechts één zetel moeten doen, aangezien de kiezer de link niet zo snel zal leggen tussen ouderenbeleid en Europa.

A50: 0 zetels
De partij van ex-PVV'er Daniël van der Stoep gaat 'm niet worden. Het verkiezingsprogramma van Artikel50 biedt niets wat de PVV niet ook al in huis heeft, en bovendien is de afgekickte alcoholist een ramp in de media. Ik verwacht een onzichtbare campagne, uitmondend in een stemmenpercentage onder de 1%. Exit Van der Stoep.

Noteert u dit alles maar; dit is momenteel mijn inzet voor de Europese Parlementsverkiezingen van volgend jaar zomer. Laat de campagnes maar komen!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten