Er werd de afgelopen weken in de Tweede Kamer flink gedebatteerd over de zogeheten 'Transgenderwet'. Een uiterst gevoelig onderwerp, zo bleek eerder al. Gisteravond vond de evaluatie daarvan plaats, waarbij D66 en GroenLinks een nieuwe motie hebben ingediend om het transitieproces nog verder te versoepelen. Omdat iedereen boven de 14 jaar zich moet kunnen legitimeren in Nederland verzoeken D66'er Vera Bergkamp en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) het kabinet om de minimumleeftijd voor aanpassing van de geslachtsregistratie aan te passen van 16 naar 14 jaar. Dat is tot nu toe niet mogelijk in Nederland zonder tussenkomst van de rechter.
De motie past in de lijn van de progressieve oppositie die het proces van kinderen, die zijn geboren in het verkeerde lichaam, willen verjongen. Zo moet het in de toekomst makkelijker voor kinderen om aan hun transitieproces te beginnen. Iets wat tot nu toe vaker pas rond de puberteit plaatsvindt.
Onze Haagse reporter
Kenneth Steffers, die zich ook bezighoudt met LHBTI-gerelateerde zaken, duidt het als volgt:
"Het is en blijft een lastig vraagstuk op welke leeftijd iemand aan het transitieproces moet beginnen. Natuurlijk worden transpersonen intensief begeleid door de geestelijke gezondheidszorg alvorens ze aan hun transitie beginnen. Niet zelden zijn ze na dat proces, dat jaren kan duren, al ver over hun puberteit heen. En des te later je bijvoorbeeld met hormonen en operaties begint, des te nadeliger de transitie uiteindelijk zal uitpakken."
Bovenstaande wil overigens niet zeggen dat het geen gevoelig onderwerp is. Het is en blijft natuurlijk de vraag wat het precies met kinderen doet als ze al op jonge leeftijd een jarenlang geestelijk en lichamelijk traject ingaan. Het is daarom ook belangrijk om het taboe te doorbreken en dit soort lastige onderwerpen openlijk bespreekbaar te maken.