Gingrichs kaars dooft langzaam uit

Geen categorie12 feb 2012, 15:14
De strijd om de nominatie van de Republikeinse Partij lijkt nu een strijd tussen slechts twee kandidaten - en Ron Paul, natuurlijk, die stug blijft doorgaan. 
Gisteren won Mitt Romney zowel de voorverkiezing van Maine als de peiling onder bezoekers van CPAC, de belangrijke en invloedrijke conferentie voor conservatieven waar ik eerder vandaag al een koffiehoekje over schreef.
De strijd in Maine was nog behoorlijk close. Romney werd daar op de huid gezeten door... niet Rick Santorum en ook niet Newt Gingrich. Nee, het was Ron Paul die heel dicht bij een overwinning kwam. Dat kwam niet echt als een verrassing omdat Paul een buitengewoon goede, sterke organisatie opgezet heeft in deze kleine staat.
Wel verrassend - en significant - zijn de volgende resultaten:

In Maine, [Romney] won the caucuses by just three points, 39 percent to Paul’s 36 percent. Santorum trailed in third with 18 percent, and Newt Gingrich received 6 percent of the vote.

Voor Romney betekent dit een welkome en belangrijke overwinning. Had Santorum - of Paul, trouwens - gewonnen, dan zou hij opeens een score hebben behaald van 0 uit de laatste 4 voorverkiezingen. Dat kon weleens desastreus zijn voor de 'favoriet'.
Nu kan hij dus zeggen dat hij zijn zaakjes weer op orde heeft en dat het wel goed komt.
Maar er is ook een kandidaat die onderhand een buitengewoon groot probleem begint te hebben. Ik heb het dan natuurlijk over Newt Gingrich, de man die een paar weken geleden nog dé favoriet was van de Tea Party. Gingrich moest het niet alleen doen met 6% van de stemmen in Maine, bij CPAC deed hij het maar nauwelijks beter:

Of 3,804 votes cast in Washington, D.C., at the annual conference of influential conservatives, Newt Gingrich received 15 percent and Ron Paul — the only major GOP presidential contender not to personally appear at CPAC or actively compete in the poll — got 12 percent.

Dat is een zeer groot gat met Romney en Santorum, die uitkwamen op resp. 38% en 31%.
Ik krijg onderhand de indruk dat Santorum, niet Gingrich dé anti-Romney kandidaat is. Gingrich kan wellicht nog wat zuidelijke staten winnen volgende maand, maar als puntje bij paaltje komt is het uiteindelijk een tweestrijd tussen Santorum en Romney - met Paul die ook een flink aantal gedelegeerden verzamelt, waardoor hij behoorlijk wat invloed kan uitoefenen tijdens de Republican Convention.
En de oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden? Als hij écht vindt dat Romney niet conservatief genoeg is doet hij er wellicht verstandig aan om Santorum te steunen, in plaats van voor eigen succes te gaan. Nu zal hij dat niet doen (daarvoor is zijn ego te groot), maar toch; hoop doet leven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten