Het onderwijs loopt in Amsterdam langzaam vast nu het lerarentekort toeneemt en docenten tijd nodig hebben om een plan te bedenken. Schoolkinderen van zestien basisscholen zullen in de week van 9 december een week vrij zijn. Echter zal dat lerarentekort verkleinen moeilijk blijken in een arbeidsmarkt die draait op diploma's en licenties in plaats van kennis en vaardigheden, via NOS.
In december zullen ruim 5.400 leerlingen van de scholen aangesloten bij de Stichting Westelijke Tuinsteden een week thuis zitten. Het tekort aan leraren wordt simpelweg te groot en de docenten die nog aanwezig zijn moeten het doen met drukbevolkte klassen. De persoonlijke aandacht voor leerlingen komt hierdoor onder druk. Zo stelt de voorzitter van de stichting tegenover de pers:
"Zij krijgen niet het onderwijs waar wij voor staan en in sommige gevallen kunnen we niets meer doen dan op de kinderen passen. Het is te erg voor woorden."
De scholengemeenschap gaat een plan bedenken om het lerarentekort op te lossen, maar omdat er zo weinig mankracht is, is zelfs het bedenken van een plan tijdens werktijd niet mogelijk. Daarom gebruikt de school haar "zelfstudietijd" om een plan te bedenken. Alleen de 'standaardoperaties' kunnen blijkbaar nog worden uitgevoerd, zoals lesgeven uit onderwijsboekjes. Kortom: de afgelopen kabinetten hebben het onderwijs uitgehold.
Aan het begin van het jaar hadden de scholen nog 13 fte's aan vacatures openstaan. Dat is nu opgelopen naar 20 fte. De voorzitter van de stichting, Joke Middelbeek zegt het volgende tegen de pers:
"Het onderwijs zit in een diepe crisis en onze leerlingen zijn de dupe. "
De Onderwijsinspectie zegt 'verrast' te zijn door de actie van de scholengemeenschap en doet dat wat ze altijd doen: juridische processen opzetten om te controleren of 1) een dergelijke actie door de wet worden toegestaan en 2) of er voldoende aanleiding is voor zo'n actie. Ook lijkt de inspectie door te laten schemeren dat de 'verloren onderwijstijd' moet worden ingehaald. Het is extra zuur als je bedenkt dat de schoolkinderen rechteloos geknecht zijn door de Leerplichtwet en vervolgens in -door de politiek- kapotgemaakte klaslokalen aanwezig moeten zijn.