'De vertrutting komt tot een absoluut hoogtepunt,' zegt radio-icoon Gerard Ekdom in de Telegraaf. Hij wijst ons op het feit dat er, ondanks allerlei taboedoorbrekende onderwerpen in columns, tóch veel méér een taboesfeer hangt in dit land dan enkele jaren geleden.
In zijn tijd bij 3FM werd Ekdom toch wel als één van de meest grensverleggende dj's gezien. Nog steeds is hij erg succesvol en een genot voor de radio. Zou hij wat hij in het verleden allemaal heeft uitgespookt tegenwoordig weer proberen, dan was dit land te klein! En in sommige gevallen valt daar ook best wat voor te zeggen, Ekdom:
„We hadden meisjes van een jaar of veertien, vijftien, zestien die gewoon hun shirt omhoog deden op de webcam. Ik dacht: oh, man... Dit is allemáál gebeurd, dit hebben we allemáál uitgezonden. Ja, dat zouden we nu niet meer doen.”
Toch zegt Ekdom zich te ergeren aan de vertrutting. Die zou in zijn ogen een hoogtepunt aan het bereiken zijn. Al geeft hij toe dat hij ook denkt dat het wel weer af zal nemen. Ik hóóp het. Momenteel wordt er achter iedere tweet, column, grap of uitspraak wel een dynamiek van onderdrukker en slachtoffer gezocht. Paradoxaal genoeg wordt er ook geprobeerd (vermeende) taboes te doorbreken, juist omdat de taboesfeer slachtoffers van (sociale) onderdrukking zou creëren.
Ik denk dat daar de oorzaak ligt: om overal maar slachtoffers in proberen te zien en door te doen alsof mensen achterlijk zijn. Alsof iedere vorm van slecht gedrag maar direct nagedaan wordt. Of wat negatieve reacties op Twitter die kenmerkend zouden zijn voor de hele sfeer in Nederland. Grotendeels is 'de vertrutting' niets meer dan aanstellerij.