Beleidsplannen van het aanstaande kabinet-Rutte III blijven maar uitlekken. Zo wordt nu ook bekend wat VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie willen doen met het gevangenisregime: stevig de teugels aantrekken.
Dinsdag wordt het regeerakkoord van Rutte III pas gepresenteerd, maar nu al wordt de ene na de andere beleidswijziging naar buiten gebracht. Belastingen gaan omhoog, de baantjescarrousel gaat harder draaien, en de zorgpremie wordt opgehoogd. Maar gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel met de aanstaande regering. Nee, hooguit grotendeels.
Want als het niet om financiële plannen gaan - die gaan bij het nieuwe kabinet steevast in de richting van het uitkleden van de burger - blijken Rutte, Pechtold en hun vrienden toch nog wel een beetje aardig beleid te kunnen maken. Case in point? Gevangenen mogen straks langer in de bak blijven zitten:
"Momenteel worden criminelen vrijwel automatisch vrijgelaten als ze twee derde van hun straf hebben uitgezeten. Alleen als er heel zwaarwegende redenen zijn, komt iemand niet in aanmerking voor de zogenoemde voorwaardelijke invrijheidstelling.
Het automatisme in dat systeem verdwijnt. Criminelen moeten gaan aantonen dat ze vrijlating echt verdienen. Ze zullen moeten bewijzen dat ze zich goed hebben gedragen."
Ook kan zo'n vrijlating vanwege goed gedrag nooit strafkorting opleveren die langer duurt dan twee jaar. Het kabinet zet zo alles in z'n werk om te zorgen dat de Volkerts van nu niet zo makkelijk wegkomen met hun walgelijke daden. Als dit nieuwe gevangenisregime van Rutte III had gegolden in 2002, had de moordenaar van Pim Fortuyn bijvoorbeeld nog steeds vastgezeten.
Ik zeg: prima zo. In de gevangenis zitten namelijk criminelen, dus dat die automatisch goed gedrag gaan vertonen - daar kan je niet vanuitgaan. Laat ze zelf maar moeite doen om te bewijzen dat ze lief zijn geweest en hun leven gebeterd. En ja, dat betekent meer werk voor juridische instanties, maar nu Nederlandse gevangenissen steeds leger raken (cellen worden uitgehuurd aan de Belgen en zelfs de Noren) moet dat klusje ook weer niet al te tijdsrovend zijn.
Goed, een prima plan dus van de formerende partijen. What's next? Op naar het volgende lek!