Aanhoudende Pieter Omtzigt zorgt voor opstappen corrupte Europese plutocraat Agramunt

Geen categorie06 okt 2017, 21:00
Je ziet ze niet veel, maar er zijn zeker politici die hun baan serieus nemen en hun controlerende functie goed uit oefenen. Pieter Omtzigt staat bij veel mensen bekend als een betrouwbare politicus die niet voor niets zo veel voorkeursstemmen heeft gekregen afgelopen twee verkiezingen. Nu heeft hij er ook voor gezorgd dat de voorzitter van de Raad van Europa, Pedro Agramunt, vanwege corruptie is opgestapt.
De Raad van Europa is een groepering van landen die samenwerken om mensenrechten en democratie te bevorderen en te verdedigen. Zo zorgt de Raad van Europa er voor dat mensenrechten in de lidstaten niet geschonden worden. Laat de naam u niet misleiden, het is een organisatie die ouder is dan de Europese Unie en landen als Rusland en Turkije als leden heeft. De Raad heeft een soort parlement met 318 leden. De leden zijn verschillende afgevaardigden van de lidstaten die zelf ook in het thuisland parlementariërs zijn.
Waarom is dit zulk groot nieuws? Agramunt heeft zich onder andere afzijdig gehouden van corruptie binnen de organisatie. Hij heeft dubieuze banden met Azerbaijan en toen bekend werd dat parlementsleden waren omgekocht door dat land, zoals de Italiaanse Luca Volonte, deed hij niets om er wat aan te doen. Alleen de voorzitter van de Raad kan een onderzoek instellen en dat weigerde hij te doen. Samen met 130 leden heeft Omtzigt toen een onderzoek geëist en die wens werd na zes maanden (ja zo lang) pas ingewilligd.
Nadat hij ook nog met een aantal andere mensen een bezoek bracht aan Assad, terwijl de Raad Assad meerdere keren had veroordeeld, kwamen er nog meer vraagtekens omhoog. Hij moest met de billen bloot en Omtzigt heeft toen met meer dan honderd andere leden een motie van wantrouwen opgesteld. Voordat het ingediend kon worden, heeft Agramunt zijn functie neergelegd.
Het is natuurlijk een blamage dat er zulke corruptie is binnen zo een organisatie die corruptie en transparantie zo hoog in het vaandel heeft staan. Gelukkig zijn er ook politici zoals Pieter Omtzigt die hun controlerende taak serieus nemen en de corruptie hard tegen gaan. We hebben meer van dat soort politici nodig die dit soort kartelpraktijken tegenwerken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten