Ik dacht dat GeenPeil puur en alleen zou doen wat de achterban wil? Hoe kan het dan dat de partij wel een mening heeft over de invoering van een kiesdrempel -- en dat zonder dat de achterban zijn mening heeft mogen geven? De officiële politieke partij van
GeenStijl en TMG (Telegraaf Media Groep), ik heb het dus over GeenPeil, laat vandaag weten tegen het voorstel te zijn om een kiesdrempel in te voeren:
https://twitter.com/GeenPeil/status/808640866227257344
Op
hun website legt lijsttrekker
Jan Dijkgraaf uit:
"Nederland kent al een kiesdrempel: elke partij moet ruim 60.000 stemmen halen om in de Kamer te komen. Dat is al een behoorlijke horde. VVD en CDA zien dat hun afstand tot de gewone kiezer groter wordt en proberen met dit populistische kiesdrempel-plan hun eigen macht te behouden."
Dat is leuk en aardig, maar volgens het concept van GeenPeil zelf
kan dit helemaal niet. GeenPeil wil immers zelf geen mening geven over allerlei zaken; de Kamerleden van de partij moeten slechts fungeren als "
levende stemkastjes" die de mening doorgeven van de leden van de partij. Maar die leden zijn hier helemaal niet over gehoord. Met andere woorden, net als bij
alle andere partijen besluit de leiding van GeenPeil zelf wat ze ergens van vinden, en vervolgens proberen ze hun achterban voor hun zaak te winnen.
Op zich is daar niets mis mee, maar kom dan niet aan met flauwekulverhalen over "levende stemkastjes" en "meer
democratie."
Kortom, ze kunnen bij GeenPeil terug naar de tekentafel. Oh, en niet alleen om met een nieuw verkiezingsplatform te komen, maar ook met een nieuwe campagnevideo. Want deze is duidelijk al achterhaald.