Daar zal het partijkartel toch even van schrikken. In plaats van hard uit te halen naar de andere partijen stelde Geert Wilders zich onmiddellijk nadat de resultaten bekend werden constructief op. Hij wil erg graag regeren en nodigt de andere partijen hardop uit om langs te komen om eens goed met elkaar van gedachten te wisselen.
Eén van de meest gebruikte argumenten tegen de PVV was dat die partij zich hoegenaamd nooit constructief opstelde. Met name VVD-lijsttrekker Mark Rutte hamerde er keer op keer op dat er met zo'n partij niet "te regeren valt." Daarom sloot hij de PVV van te voren al uit. Hij zou "nooit, never nooit" met Wilders in een coalitie gaan zitten. Niet als officiële regeringspartij, maar ook niet in een gedoogconstructie.
Rutte had natuurlijk gehoopt dat Wilders zich na de verkiezingen meteen compromisloos zou opstellen. Dat zou het immers gemakkelijker voor hem maken om de 20 zetels van de PVV te negeren en snel via het centrum en links een kabinet in elkaar te zetten. Helaas voor de premier werkt Wilders daar niet aan mee. Meteen toen duidelijk werd dat de PVV de tweede partij van het land zou worden liet Wilders namelijk weten dat hij wat graag bereid is om aan tafel te gaan zitten met de andere winnaars van de verkiezingen. Er volgden geen sneren, geen rake en harde opmerkingen. Nee, Wilders was gewoon constructief, aldus De Telegraaf:
"Ik hoop op een uitnodiging om te onderhandelen voor een kabinet, misschien niet direct, maar op een later moment als het niet lukt."
Wilders doet de uitspraken in de video hierboven. Hij gaf vannacht aan dat de PVV meer dan 25% van de zetels erbij heeft gewonnen, in feite heb je het zelfs over 33% (eenderde). Alleen daarom al vindt hij het logisch -- en daar kan iedere objectieve waarnemer het alleen maar mee eens zijn -- dat de PVV gevraagd wordt om mee te doen in het formatieproces.
"We horen tot de winnaars van de verkiezingen," aldus Wilders. "We zijn de partij die niet heeft verloren, maar die vier of vijf zetels heeft gewonnen... en dat is toch een resultaat om trots op te zijn."
En vervolgens:
"Wil men met de PVV praten na onderhandelingen, in het begin of als andere [gesprekken] zijn mislukt, dan zijn we daar altijd toe bereid en beschikbaar. Nogmaals, we behoren tot de winnaars. Ik hoorde sommige collega's zeggen in een reactie, 'ik vind dat degenen die de verkiezingen hebben gewonnen, dat die een kans moeten hebben om ook aan tafel te zitten.' Welnu, hier zit een winnaar. Misschien hebben we minder gewonnen dan wat we hadden gehoopt, maar we hebben nog steeds wel meer dan een kwart van onze zetels gewonnen. Dus ik wil dat graag en als dat niet lukt ... dan gaan wij keihard als, denk ik, de grootste oppositiepartij de arena in de komende vijf jaar en zorgen dat die patriottische lente alsnog gaat plaatsvinden."
Daar voegde hij aan toe voor alle duidelijkheid dat hij bereid is dan ook tot het gaatje te gaan:
"Er is een hele hoop te doen in Nederland. Als al die partijen, ook de verliezers zoals de VVD, met elkaar gaan regeren dan is het alleen maar harder nodig om een grote, stevige, groeiende, winnende oppositiepartij als de PVV te hebben."
Maar:
"Maar nogmaals, liever regeren."
Het woord is nu aan Mark Rutte, de man die zijn partij weliswaar weer de grootste maakte, maar die ook acht zetels moest inleveren, waarvan er een groot deel naar de PVV ging. Keert de VVD die kiezers nu de rug toe of begrijpt Rutte dat hij dit eigenlijk niet kan maken en neemt hij de constructieve Wilders nu dan eindelijk serieus als gesprekspartner?
Voor de democratie zou het wel zo gezond zijn -- je kunt een partij en diens kiezers immers niet buiten blijven sluiten -- maar ik vrees het ergste. CDA, GroenLinks en D66 passen immers vele malen beter bij de centrist Rutte dan de uitgesproken PVV. De man gedraagt zich in campagnetijd redelijk rechtsig, maar daar is na de verkiezingen steevast bijzonder weinig van over. Is dat nu ook het geval of haalt hij bakzeil en nodigt hij Wilders tóch uit voor een goed gesprek?