Vanaf nu is Wilders wekelijks te zien op Al-Hayat tv. Dag meneer Rutte, hallo meneer Pechtold, alles kits Diederik? We kunnen veel over jullie zeggen, maar kom hier maar eens aan:
De Arabische televisiezender Al Hayat, die uitgezonden wordt in het Midden-Oosten, Europa, Azië, Amerika en Australië, is gestart met een reguliere show met Geert Wilders, genaamd The Geert Wilders Weekly.
Hier is de eerste uitzending:
In de video legt Wilders uit waar hij voor staat - in zijn eigen woorden: de christelijk-joodse en humanistische cultuur - dat hij geen racist is, en natuurlijk wat hij voor elkaar wil krijgen in Nederland... en de rest van de wereld.
"I'm not an extremist," legt Wilders uit, "I'm a democrat." Dat klopt, natuurlijk: er zijn geen PVV-bruinhemden die moslims routinematig in elkaar slaan en/of naar kampen sturen. Wilders probeert via democratische middelen groot te worden; hij verafschuwt geweld. Dat is natuurlijk inderdaad 'democratisch.'
Aan de andere kant kun je je afvragen of de meerderheid altijd 'gelijk' heeft. Een voorbeeld: als 51% van de bevolking voor remigratie van Marokkanen stemt, is dat dan acceptabel? Het is democratisch in die zin dat 'de kiezer' daartoe heeft besloten, maar voor de rest absoluut niet; het houdt onze democratische waarden zoals gelijkheid voor de wet, en respect voor minderheden niet bepaald in ere.
"In my blood there is only one thing and that is freedom and democracy. I abhor anything that has to do with either violence or discrimination or extremism."
Bovenstaande klinkt natuurlijk goed, en tot voor kort kon hij dat inderdaad beweren, maar na zijn 'minder Marokkanen' uitspraken ('Minder! Minder! Minder!) twijfelen veel mensen aan het 'I abhor... discrimination' gedeelte. Geen zinnig mens die eraan twijfelt dat Wilders niets te maken wil hebben met wat voor soort geweld dan ook, maar de rest is veel minder duidelijk. Opvallend is daarbij dat hij internationaal een veel gematigder toon aanslaat dan in Nederland zelf. Hij herhaalt keer op keer dat hij "niets tegen welke persoon dan ook heeft," maar dat hij zich verzet tegen "de fascistische ideologie van de Islam." Vervolgens: "It is ridiculous to say even to suggest that the majority of the muslims are terrorists or violent people."
Enkele jaren geleden zei hij dat ook in Nederland, maar tegenwoordig roept hij om "minder Marokkanen." Dat is, anders dan wat hij tegen Al Hayat zegt, wel degelijk een teken dat hij iets tegen personen heeft, in plaats van slechts tegen "de totalitaire ideologie van de Islam."
Hoe dan ook, het is natuurlijk veelzeggend dat men hem hiervoor heeft gevraagd. Het onderstreept namelijk dat hij nog altijd in hoog aanzien staat in het buitenland. Geen enkele andere Nederlandse politicus kan dat ook zeggen; ze zijn of het lachertje van de klas of worden op zijn best getolereerd. Dat geldt niet voor Wilders. Die wordt overal in ieder geval voor vol aangezien, en is zijn eigen 'marktaandeel' zelfs een absolute internationale leider.
Hij is dan ook maar wat blij met zijn show:
"Well, I'm very proud to be able to work with Al Hayat: a very important channel. And to work with the programs and even to have my own small production in a few minutes... Maybe every fortnight... Is an excellent opportunity to get in contact with people from the islamic world. I believe in dialogue. Like I said before: I have a big problem with the islamo-fascist ideology, but not with the people. If I could play a small part to liberate the people, to help them get rid of the yoke of the islamic ideology even in the islamic world, and to talk to them, to chat with them: it would be an enormous opportunity, and I'm very proud to been given the opportunity to do that."
Het enige minpuntje aan de video is dat de kwaliteit van de video enigszins te wensen overlaat, maar dat is niet zo vreemd; hij heeft het duidelijk opgenomen met zijn computer (of Al Hayat heeft dat gedaan). Er is dus niet sprake van en professionele setting. Misschien dat hij en Al Hayat dat nog kunnen verbeteren.