De leider van de PVV, Geert Wilders, gaat naar het Verenigd Koninkrijk, omdat de rechtse activist Tommy Robinson daar is opgesloten en er een publiciteitsverbod is afgeroepen aangaande deze zaak. Robinson werd opgepakt na het filmen in de publieke ruimte over de zaak tegen Pakistaanse serieverkrachters. Veel media meldden er niet bij dat Robinson bepaalde voorwaarden met betrekking tot een vorige straf heeft overschreden. Alsnog blijft het een rare situatie. Na massale protesten – inmiddels is een online petitie voor Robinsons vrijlatingal bijna 600.000 getekend – werd dat publicatieverbod onlangs opgeheven, maar de anti-islamactivist zit nog altijd vast. Wilders zegt dat Robinson een ‘vrijheidsstrijder’ is als de voormalige Britse staatsman Winston Churchill was, die als premier tussen 1940 en 1945 nazi-Duitsland weerstond. Volgens de PVV-leider was Churchill eveneens fel gekant tegen de islam, en noemde hij Adolf Hitlers boek Mein Kampf vanwege het antisemitisme ‘een nieuwe Koran van geloof en oorlog’.
Wilders doet het natuurlijk erg goed met dit soort taal in het Verenigd Koninkrijk en de Britten houden ervan als er een nationale held als Churchill wordt aangehaald in een speech of een betoog. Ook legt de leider van de PVV de vinger op de zere plek, want de Britten hebben al langer moeite met de islam en moslims, vooral omdat Sharia-raden wel zijn toegestaan bij onze buren in het westen. Journalisten die daar kritiek op hebben, of überhaupt kritiek hebben op de islam worden hard aangepakt. In vergelijking met andere landen en culturen valt dit moeilijk te ontkennen.
Zo verwijst de PVV-leider naar islamcritici Robert Spencer en Pamela Geller, die net als Wilders zelf (in 2009) uit het Verenigd Koninkrijk werden geweigerd of weggestuurd. Dat overkwam in maart nog de rechts-conservatieve bloggers Lauren Southern – die eerder spottende flyers over de islam had uitgedeeld in Luton – en Brittany Pettibone, die destijds Tommy Robinson wilde interviewen. Volgens politie en de Britse regering brachten beiden het ‘publieke belang’ in gevaar.
Op social media worden rechtse en conservatieve denkers anders aangepakt en dat is ook juridisch gezien aan de hand bij de Britten. Lauren Southern valt moeilijk een extremist te noemen en zij is vooral een conservatieve bezorgde jonge vrouw. De grenzen van het acceptabele worden verlegd en het wordt tijd dat we daar iets over zeggen.