Vandaag een mooie rustige zondagmiddag en dan zijn er allemaal mooie opiniestukjes op de sites van kranten! Vandaag kwam in de Volkskrant Willem Melching die een hard betoog voert tegen het linkspopulisme, rechtspopulisme, en het islamisme.
Maar dat is juist wat nu ontbreekt: een open en strijdbare discussie met de ideologische vijanden van nu. Die vijanden zijn het linkse en rechtse populisme binnen het parlement en het politieke islamisme daarbuiten. In die discussie zullen ook onaangename zaken zoals het mislukken van de multi-culturele samenleving en de appeasement-politiek ten aanzien van de politieke islam aan de orde komen.
In het artikel gaat Melching diep in op de Tweede Wereldoorlog en de invloed van totalitaire stromingen als het communisme en het nazisme. De rol van Adolf Hitler werd daarbij er ook nog aangehaald om de hele Godwin af te maken. Vaak slaat een discussie daarbij dood. Men noemt Hitler en de hele discussie strandt of in een ruzie, of in een ongeorganiseerde wanboel van stromannen en karikaturen. Melching heeft in zijn opiniestuk het dit keer bij het rechte eind met zijn gebruik van de Godwin.
De kern van de discussie wordt in zijn stuk aangeraakt en dat is geborgenheid en identificatie met een partij of een leider. In crises en tijden van grote druk op de samenleving, zoeken mensen naar partijen en personen die hen erdoorheen kunnen leiden en hen een gevoel van 'thuiskomst' geven. Een herder die het allemaal naar het goede eind gaat brengen. Dit gaat in combinatie met de inspiratieloosheid van de gevestigde partijen die door jarenlange incrowd en groepsdenken niet meer de nieuwe problemen kan herkennen, erkennen, of er mee kan omgaan. Dan krijg je op links en rechts stromingen die via radicaliteit of neigend naar radicalisme de mensen de weg willen wijzen.
Uiteindelijk zijn de meeste mensen slachtoffer van radicaal denken in een radicale tijd. Het is niet iets waar we misschien veel aan kunnen doen, maar een open debat tegen de radicale flanken helpt ons om scherp te blijven en de oplossingen en waarheden te zien in een geradicaliseerde boodschap en zo het radicalisme te ontmantelen. In een open discussie en een open debat zorg je ook dat partijen niet gaan radicaliseren in hun eigen boodschap, waarvan ik soms bang ben dat de PVV dat kan gaan doen. Isolatie of een cordon sanitaire gaat in elk geval nooit helpen.