1. Home
  2. Gaat Mexico coke legaliseren?

Gaat Mexico coke legaliseren?

Geen categorie05 aug 2012, 8:59
Vorige maand won de in Europa volstrekt onbekende Enrique Peña Nieto de Mexciaanse presidentsverkiezingen. Is dat interessant? In ieder geval meer dan op het eerste gezicht lijkt.
Sowieso is interessant, dat met Peña Nieto opnieuw de Mexicaanse partij de PRI aan de macht komt, voor het eerst sinds zij in 2000 na een bewind van 71 jaar uit het presidentieel paleis verdreven werd. En traditioneel had de PRI sterke banden met allerlei organisaties die het met de wet niet zo nauw namen. De oppositie kon in 2000 alleen winnen door een links/rechts-verbond tegen de (midden) PRI te sluiten, waarna men de strijd tegen de diep in de Mexicaanse maatschappij ingegraven corruptie kon inzetten.
Nu de PRI opnieuw aan de macht komt, worden de bordjes weer teruggehangen waar zij gedurende het grootste deel van de 20e eeuw hingen. In 2000 richtte de toen verse rechtse regering de AFI op, een tegenhanger van de Amerikaanse FBI, die op grote schaal de strijd aanbond met drugskartels, corruptie en georganiseerde misdaad.
Peña Nieto heeft nu laten weten dat de AFI zal worden opgeheven. Daarmee erkent de aankomende president dat Mexico de trsijd tegen de drugshandel verloren heeft. De afgelopen 6 jaar verloren jaarlijks circa 10.000 mensen het leven in de strijd tegen de kartels Sinaloa Federation en Los Zetas. Bij tijden bleek de regering de controle over sommige noordelijke regio's waar de kartels sterk waren volledig kwijt te zijn, en Peña Nieto heeft nu besloten te capituleren.
Opgemerkt moet nog worden, dat het in Mexico (113 miljoen inwoners) niet gaat om hasj of marihuana, maar vooral om Zuid-Amerikaanse coke, die wordt doorgevoerd naar de USA. Het besluit van de nieuwe president valt samen met invoering aan Amerikaanse kant van de grens van verminderd strenge deportatiewetten voor illegalen. Ook de regering-Obama lijkt in te schikken, dat is althans effectief een gevolg voor de gezamenlijke Amerikaans-Mexicaanse drugsbestrijding.
Mexico lijkt het nu dus helemaal op te gaan geven. Amerikanen maken zich nu al zorgen over vrije verkrijgbaarheid van drugs in Mexico, en dat het land wellicht zelfs accijns zal gaan heffen op vrij verkrijgbare drugs. Dat lijkt nog een beetje prematuur.
Is het een interessant experiment als dit daadwerkelijk doorgaat? Misschien wel. De vergelijking met de Amerikaanse drooglegging valt vrij geregeld als het gaat over grootschalige bestrijding van drugshandel, maar een echte test of het de criminaliteit zal verminderen is nooit gedaan. Nog vorige week kwam in het nieuws dat aan de hand van metingen in de Amsterdamse riolen duidelijk werd dat ook in Amsterdam ontzettend veel coke wordt gebruikt. In Mexico zal dat niet anders zijn.
Maar om je regering te beginnen met de afschaffing van een effectief werkende politieorganisatie van meer dan 5000 man komt internationaal een beetje vreemd over. Toch is de internationale pers er tot nog toe heel stil over gebleven. Niet heel vreemd, want in coke gaat niet alleen veel geld om, maar de stroom heeft ook zijn weerslag op de reëele economie. Iets waar we niet zo heel veel over praten, is dat de invoering van de wietpas in Nederland onze economie mogelijk een jaarlijkses strop van 5 miljard euro gaat opleveren, wegens gederfde inkomsten in de grensstreek. Die 5 miljard schat men dat buitenlanders jaarlijks in onze coffeeshops besteden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten