In Amerika zijn de befaamde - of beruchte - ontgroeningspraktijken van studentenverenigingen al jaren illegaal. Dit omdat het te vaak gebeurde dat de ontgroening slecht afliep - er waren zelfs doden.
Hoewel het dus illegaal is om een ontgroeningsperiode te hebben - of beter gezegd: een periode waarbij nieuwe leden het leven vrijwel onmogelijk wordt gemaakt en zij allerhande gevaarlijke dingen moeten doen - gaan veel studentenverenigingen daar toch mee door.
Het resultaat? Drie jonge studenten zijn de afgelopen tijd om het leven gekomen omdat ze ontgroend werden door de vereniging waar ze zich bij aan wilden sluiten. Deze jonge mensen, die feitelijk nu pas aan hun leven zouden beginnen, zijn niet meer. En dat allemaal omdat het bestuur van de organisaties het volkomen normaal vindt om nieuwe leden het leven zuur te maken.
Het ergste van dit alles?
Volgens de ouders van de betrokken
kinderen waren de
universiteiten zelf op de hoogte van de praktijken. Ze deden echter niets. In twee van de gevallen werden de verenigingen weliswaar bedreigd: hen werd verteld dat ze binnenkort opgeheven zouden worden, maar de universiteiten in kwestie deden niets om het publiek daarover te informeren en potentiële nieuwe leden tegen hen te beschermen.
[caption id="attachment_123830" align="aligncenter" width="694"]
Marquise Braham pleegde zelfmoord nadat hij seksueel misbruikt was tijdens zijn ontgroening en gedwongen werd om bijzonder grote hoeveelheden alcohol te drinken.[/caption]
De afgelopen jaren zijn er tientallen Amerikaanse studenten overleden tijdens de ontgroening. Soms gebeurde dat achteraf, doordat ze hun eigen leven na zwaar getraumatiseerd te zijn.
[caption id="attachment_123831" align="aligncenter" width="591"]
Armando Villa stortte in elkaar tijdens een gedwongen mars van 29 kilometer. Hij en zijn medestudenten kregen veel te weinig water van de studentenvereniging. Het gevolg: Armando viel dood neer.[/caption]
Ook in Nederland zijn dit soort verhalen bekend, en ook in ons land is er door de politiek en universiteiten zelf tot op zekere hoogte ingegrepen door studentenverenigingen beter in de gaten te houden. Helaas betekent dit niet dat verenigingen geen ontgroeningsrituelen meer hebben.
[caption id="attachment_123832" align="aligncenter" width="681"]
Samuel Mason overleed in 2010 nadat hij gedwongen werd om een hele fles sterke drank op te drinken - en dat in slechts 1 uur tijd.[/caption]
Enkele jaren geleden publiceerde
Studenten.net een lijst van de 10 meest schokkende ontgroeningen in ons land. Als je de lijst bekijkt zie je al snel dat de Amerikaanse voorbeelden verdacht veel gemeen hebben met de Nederlandse problemen:
In 2007 wordt het Delftsch Studenten Corps door het bestuur van de TU Delft op de vingers getikt. In het collegejaar 2008-2009 wordt de vereniging financieel gekort door het bestuur wegens wanpraktijken tijdens de ontgroeningen. De praktijken werden bekend nadat de vader van een nul, zelf een oud-corpslid, een opiniërend artikel schreef naar de redactie van de nrcnext. Enkele details: de feuten moesten met z'n allen uit een fles water drinken waardoor iedereen ziek werd, ze werden geslagen, want "een vlakke" mag, de eerstejaars moesten urenlang in ijswater zitten, feuten moeten eindeloos met het hoofd omhoog en in de mond een brandende kaars stil blijven zitten en de nullen moeten niet op maar in een kratje zitten. Natuurlijk ontkent het Delftsch Studenten Corps de aantijgingen.
In 1997 overlijdt Reinout Pfeiffer in Groningen na het drinken van een liter jenever. De 18-jarige Rotterdammer moest bewijzen dat hij geschikt was om in een studentenhuis van de Groninger vereniging Vindicat Atque Polit te mogen wonen. Hij had de jenever uit moeten braken, maar pogingen om hem de drank weer te laten uitspugen mislukten. In zijn slaap kreeg Pfeiffer een epileptische aanval en hij overleed in zijn bed.
In 2010 ging het gruwelijk mis in Groningen toen een student in brand werd gestoken. De 21-jarige jongen, die zich verkleed had als Sinterklaas, liep tweede- en derdegraads brandwonden op. Hoewel de jongen zelf niet de politie wilde inschakelen, hebben zijn ouders wel aangifte gedaan. De jongen verklaarde zelf te hebben gevraagd om in brand gestoken te worden. Een medestudent voldeed aan dit verzoek door een brandende vloeistof over het Sinterklaaspak te sprenkelen. Er ontstond een grote vuurbol en de student wist zichzelf te redden door al brandend het water in te springen. Na dit ongeluk is de ontgroening doorgegaan. Pas 40 uur na het voorval ging de jongen naar het ziekenhuis, waarna hij direct werd opgenomen in het brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis in Groningen.
Hoewel de regels al in de jaren 90 van de vorige eeuw zijn aangescherpt gebeuren dit soort dingen dus nog steeds. Geen wonder dus dat de ouders van de Amerikaanse slachtoffers er bij universiteiten op aandringen om eerder en feller in te grijpen, en bij de politiek om hier echt iets aan te doen en de verantwoordelijke 'leiders' aan te pakken als ze de grens van het toelaatbare overschrijden.