De rest van de oppositie stond erbij en keek ernaar.
Tijdens het debat over de afschaffing van het
raadgevend referendum in de
Tweede Kamer kwam
Thierry Baudet gisteravond met een
motie van wantrouwen tegen minister Kajsa Ollongren. Eerder op de avond had de
FVD-leider de autoritaire
D66'er al de "
sluipmoordenaar van de democratie" genoemd en haar er fijntjes op gewezen dat de wijze waarop ze het referendum wil afschaffen volstrekt illegaal is.
Als één minister het verdient om zo'n motie voor de voeten geworpen te krijgen dan is het Ollongren, natuurlijk. Deze vrouw is werkelijk een vloek voor het land. Ze is ongelooflijk hautain, loopt over van de misplaatste arrogantie, heeft een hekel aan de kiezer, gebruikt haar positie om politieke tegenstanders af te schilderen als nazi's, veegt haar achterwerk af met de wet om het referendum af te schaffen, en gebruikt 'nepnieuws' als excuus om onwelgevallige media het zwijgen op te gaan leggen. Zo'n slechte en ronduit gevaarlijke minister heeft Nederland jaren niet gehad. Misschien zelfs nooit.
De PVV en de Partij voor de Dieren delen het oordeel van Baudet. Zij stemden namelijk voor de motie van wantrouwen. Dat is goed nieuws, en het is eens te meer bewijs dat die partijen hun verantwoordelijkheid als verdedigers van de democratie én als vertegenwoordigers van het volk serious nemen.
Helaas zijn er blijkbaar een hoop andere oppositiepartijen die daar heel anders in staan. De SP, GroenLinks, PvdA en 50Plus (om er een paar te noemen) spelen af en toe voor de bühne het gepikeerde kind, maar als daar vervolgens conclusies aan verbonden moeten worden geven ze steeds weer niet thuis. Ook gisteravond niet. Er lag een terechte motie van wantrouwen op tafel en al die partijen stemden er tegen. Dit terwijl een blinde kan zien dat Ollongren de democratische rechtsstaat helemaal zal uitkleden als ze langer op deze positie blijft zitten.
En dat zegt alles over de betrouwbaarheidsfactor van de andere oppositiepartijen. Ja, ze roepen af en toe dat het zo niet langer kan, ze doen wat lastig, ze mopperen en foeteren, maar als puntje bij paaltje komt durven ze daar
nooit conclusies aan te verbinden. Het is schandelijk, maar zo werkt dat tegenwoordig blijkbaar in de Nederlandse
politiek.