Als er één stad is waar het boerkaverbod zou moeten worden gehandhaafd omdat dit juist dáár prioriteit heeft, dan is het wel Amsterdam. Het verbod zou moeten ingaan op 1 juli 2019, heerlijk tijdens de zomer dus. Burgemeester Halsema koos er afgelopen week voor om op ramkoers te gaan met het kabinet en ook met verschillende fracties in de Tweede Kamer, waaronder Forum voor Democratie (FvD) en Wilders' PVV. Ze liet weten het verbod niet te gaan handhaven. Annebel Nanninga, fractievoorzitter van FvD in Amsterdam, liet weten de uitspraken van Halsema 'een beetje vreemd' te vinden. Wellicht dat Halsema iets teveel anarchisme door haar thee heeft gegooid.
Burgemeester Halsema heeft vooralsnog geen afstand genomen van haar uitspraken. Hierdoor ondermijnt ze het gezag van het kabinet en geeft ze blijk van een weerbarstige houding. In Amsterdam lopen veel vrouwen met boerka's rond, daarom is het ook noodzaak dat de wet in Amsterdam geldt. In Groningen doen we namelijk niet aan die gekkigheid. Thierry Baudet (FvD) sprak heldere taal: 'Het gaat hier om een burgemeester die van te voren al aankondigt de ambtseed te gaan schenden, wat voor sancties voorziet u wanneer zij niet bijdraait?' De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Raymond Knops (CDA), kon hier niet direct een antwoord op geven maar vond de uitspraken van Halsema wel 'ongepast'. Volgens hem kan het niet zo zijn dat de burgemeester deze houding volhoudt, want het is haar taak om zich aan de Nederlandse wet te houden. De staatssecretaris voegde eraan toe 'te hopen dat de burgemeester bijdraait'.
De PVV sprak over de noodzaak het boerkaverbod te handhaven, 'gezien hoe Amsterdam-West eraan toe is' aldus Machiel de Graaf. Moet een burgemeester de wet handhaven? Natuurlijk! Maar waar de prioriteiten liggen is natuurlijk aan het lokale bestuur. Dat het handhaven van de wet tijd en energie kost is logisch, dat niet alle boerkadragers een boete zullen krijgen evenzo, maar de uitspraken van Halsema waren te prematuur. Ze gaf a-priori aan niets te zien in het handhaven van deze specifieke wet. Dat doe je toch niet als burgemeester? Er zijn omstandigheden te bedenken waaronder een burgemeester mag weigeren, maar dat is niet nu. Welk voorbeeld geeft de burgemeester hiermee aan haar inwoners? Die kunnen zo een loopje gaan nemen met de wet. Iets dat volgens Annabel Nanninga al gebeurt: 'dat is wel iets waar men in Amsterdam wel een handje van heeft'.
Zo blijkt, want ook hogescholen in Amsterdam hebben aangegeven Halsema te steunen.