Bedrijven die alleen voor vrouwen zijn, het wordt echt een ding. Emancipatie van de vrouw wordt het genoemd en versterking van de vrouwelijke positie in de samenleving. Dat het in wezen pure vorm van discriminatie is, daar hoor je verder bijna niemand over.
Exacte cijfers over het aantal bedrijven dat zich expliciet op vrouwen richt, zijn er niet, maar bedrijven en netwerken met female only op de voordeur worden steeds populairder. ,,Vrouwen worden steeds ondernemender", zegt Swart in Het Parool. Dat beeld wordt bevestigd door cijfers: tussen 1996 en 2014 is het aantal vrouwelijke zzp'ers gestegen van 120.000 naar 280.000, een groei van 133 procent. Vergeleken met de groei van het aantal mannelijke zzp'ers - 84 procent - is dat verschil opvallend.
Ziet u de woordkeuze en de zinsconstructies? Er wordt een heel positief sausje overheen gegooid, terwijl het eigenlijk helemaal niet positief is. Alleen maar mannen aannemen als bedrijf is discriminatie, alleen maar blanken aannemen is discriminatie, alleen maar vrouwen aannemen is dat ook. Dan kan men met 'female empowerment' gooien wat het wil, maar dat maakt het er niet beter op.
Sowieso worden dit soort aspecten altijd positief belicht en geconstrueerd als een goede ontwikkeling in een samenleving. White power is verschrikkelijk, maar black power is een positieve belichting van de minderheden. Fundamenteel is het allebei gewoon niet goed, maar alleen in een visie van 'machtsverhoudingen', marxisme, wordt het ene goedgepraat en het andere getorpedeerd, terwijl het fundamenteel hetzelfde is. Hypocrisie ten top.
Swart: ,,Misschien heeft niet elke vrouw behoefte aan een clubje speciaal voor vrouwen, maar die bedrijven en netwerken zijn er voor de vrouwen die dat wel willen en dat blijkt nu toch een steeds grotere groep te worden." Wil je, zegt Swart, maatschappelijke verandering bereiken, dan heeft het geen nut om met de vuist op tafel te slaan en mannen te weren. ,,Als je dat wil, moet je mannen juist betrekken, omdat zij nog vaak op sleutelposities zitten."