Banken laten het afweten
Het familiebedrijf is de belangrijkste motor van onze economie: ze zorgt voor banen, investeringen en innovatie. Toch staat het familiebedrijf onder druk. Reden? De banken verlenen geen kredieten meer.
Nadat ze zelf eerst met belastinggeld zijn gered storten de banken het ene na het andere bedrijf in een -vaak onnodig- faillissement. Het is bijkans niet te geloven. Daarom proberen familiebedrijven nu bij vrienden en relaties aan de benodigde financiering voor hun investeringen te komen.
Dit concludeert accountant KPMG op basis van een wereldwijd (!) onderzoek. Het blijkt dat het voor ondernemers nog altijd lastig is om een lening bij een bank te krijgen. Ook willen bedrijven niet hun onafhankelijkheid verliezen door in zee te gaan met een private-equityfonds (dat is een private investeringsclub, red.). Het is dan wel wat tegenstrijdig dat KPMG 'voldoende potentieel' ziet, omdat er wereldwijd veertien miljoen vermogende particulieren zijn met een geschat vermogen van zo'n 53 biljoen dollar (bijna 41 biljoen euro). Vreemd geld toelaten is per definitie je onafhankelijkheid verliezen en dat willen de meeste ondernemers juist niet.
Het probleem is de banken en de bancaire sector als geheel.