1. Home
  2. Eurozone nog steeds in recessie

Eurozone nog steeds in recessie

Geen categorie20 okt 2013, 13:59
Dat meen je niet?!
Het Centre for Economic Policy Research (vanaf nu: het CEPR) zegt dat, hoewel het iets beter gaat met de economie, de Eurozone nog steeds in een recessie verkeert. Voor De Telegraaf is dat blijkbaar nieuws, ieder ander was al lang tot dezelfde conclusie gekomen:

Het CEPR dateert perioden van economische groei of krimp. Het geeft naar eigen zeggen op onafhankelijke wijze van beleidsmakers aan wanneer de Europese muntunie in een recessie raakt en daar weer uit komt. De organisatie hanteert daarbij niet de gebruikelijke definitie van 2 maanden op rij economische krimp als zijnde een recessie, maar zet bijvoorbeeld meer gewicht op werkgelegenheidscijfers.

In het tweede kwartaal van het jaar groeide de economie van de eurozone (aangenomen dat er zoiets bestaat als een 'Europese economie,' natuurlijk). De werkgelegenheid daarentegen liet echter een daling zien. Volgens de meeste 'experts' is de economie dan op de goede weg. Het CEPR kijkt echter verder dan zijn neus lang is en begrijpt dat, als de werkgelegenheid niet groeit, er geen sprake kan zijn van 'het einde van de recessie.'
Deze invalshoek is al helemaal belangrijk voor Nederland, waar onze politici het te pas en te onpas over op handen zijnde economisch herstel hebben. Daarbij wijzen ze op het percentage werklozen... zonder erbij te vermelden dat dit aantal 'slechts' (sinds wanneer is dat aanvaardbaar?) 8,6% bedraagt in plaats van, zeg, 9%-9,5%, omdat heel veel mensen de hoop op een baan hebben opgegeven (volgens experts gaat het om 70.000 mensen). Ze willen dus wel werken, alleen zoeken ze niet meer. Ze gaan er namelijk vanuit dat ze toch niet in dienst worden genomen door potentiële werkgevers. En dat is niet omdat de economie zo geweldig aan het herstellen is, maar omdat Nederland en de eurozone nog steeds in een recessie verkeren.
Het is goed van het CEPR dat het meer cijfers in beschouwing neemt dan de gemiddelde groep 'experts' en politici. Brussel en Den Haag kunnen daar het één en ander van leren. Nou ja, die begrijpen dat natuurlijk ook wel, maar zij willen helemaal niet dat u en ik weten hoe het écht gaat. Hoe dommer en slechter geïnformeerd wij zijn, hoe beter. Niet voor onszelf of ons land natuurlijk, maar voor hen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten