De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie gaat dan toch beginnen. Een aantal dagen weten we al dat de VS importtarieven gaan invoeren op bepaalde goederen vanuit de Europese Unie, zoals staal. Als reactie hierop wil de Europese Unie dit beslechten bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De gesprekken met de Verenigde Staten worden stopgezet.
Volgens Malmström, de Eurocommissaris van Handel, is het nu te laat en wordt er niet meer gepraat over nieuwe handelsregels. De relatie komt onder druk te staan.
Malmström noemt het besluit van de VS ongelukkig, omdat het de trans-Atlantische relaties verzwakt en het het gevaar van onrust in de financiële markten verhoogt.
De Eurocommissaris zegt dat de EU nooit met de VS heeft onderhandeld, maar daar wel toe bereid was, ondanks de Amerikaanse dreigementen. "Ons aanbod was: je haalt dit pistool weg, we gaan samen als gelijken in gesprek. Uiteindelijk zou dat tot onderhandelingen kunnen leiden, als de lidstaten van de EU dat willen. Maar dat is niet gebeurd en nu is die deur gesloten."
Malmström benadrukt dat de EU de situatie niet uit de hand wil laten lopen, maar ze vindt wel dat de EU met een passend antwoord moet komen. "Als we niet zouden reageren, zouden we deze importtarieven accepteren, die volgens ons illegaal zijn."
Uiteindelijk is dit een neerwaartse spiraal waarin iedereen er alleen maar slechter uit komt. Supermachten tegenover elkaar die alleen denken aan het eigen gewin. Dit is geen gevecht tussen soevereine staten, maar een gevecht tussen supranationale organisaties. De Verenigde Staten is natuurlijk een staat, een federatie. Maar het is ook tegen het zere been van verschillende staten binnen die Amerikaanse federatie. Dat zal net zo zijn binnen de Europese Unie, zoals in Duitsland en in Nederland.
Deze spierballentaal is voor niemand goed en nu komt China er ook nog bij. China wil dat buitenlandse bedrijven en investeerders afstand doen van hun intellectuele eigendom als ze willen ondernemen in China. De Amerikanen reageerden daarop met importtarieven voor producten uit China, maar de EU wil hiermee ook naar de WTO gaan. Of dat iets gaat uithalen is nog maar de vraag.
We gaan een nieuwe periode van de geopolitiek in en het wordt er niet leuker op. De relaties tussen de verschillende supermachten en werelddelen staan op scherp. Wie weet wat daar uit kan komen.