Europees Parlement zet zichzelf voor gek

Geen categorie11 jan 2014, 12:45
Als dit 'meer democratie' in Brussel betekent...
Het Europees Parlement dreigt de onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten op te blazen, tenzij dat land stopt met het bespioneren van Europese burgers.
Het parlement veroordeelt "in de strengst mogelijke bewoordingen" hoe de Amerikaanse inlichtingendiensten telefoon- en Internetgegevens schijnen te verzamelen van Europeanen. In een rapport dat de uitkomt is van een onderzoek dat werd ingesteld nadat Edward Snowden vorig jaar een boekje open deed over de Amerikaanse spionagepraktijken raadt het parlement een Europees verbod op massaspionage aan alsmede wettelijke garanties voor de bescherming van persoonsgegevens. Verder wil het parlement bestaande privacy-verdragen met de Verenigde Staten opschorten en dreigt het dus het transatlantische handels- en investeeringsverdrag te blokkeren.
Hoewel de onderhandelingen over het verdrag door de Europese Commissie, in opdracht van de lidstaten, worden gevoerd, heeft het parlement medebeslissingsrecht.
Of het parlement daad bij het woord durft te voegen, is de vraag. Over het algemeen luisteren de parlementariërs in Brussel en Straatsburg wel naar hun politieke bazen in de nationale hoofdsteden. Maar onder de federalisten in het Europarlement leeft bij uitstek een hardnekkig anti-Amerikanisme. Zelfs rechtse partijen die in eigen land voor nauwe transatlantische banden pleiten, blijken in 'Europa' niet zulke goede vrienden van de Amerikanen. Zo stemde slechts een conservatief lid van de commissie voor burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken van het Europees Parlement tegen een voorstel om Snowden persoonlijk uit te nodigen, opdat hij de geheimen van zijn voormalige werkgever aan de politici van een buitenlandse mogendheid kan doorspelen. Nu heeft hij zijn verhaal al aan de Chinezen en de Russen gedaan, maar de Europeanen zijn bondgenoten met Amerika. Dan nodig je als volksvertegenwoordigers geen man aan die door je vrienden als een landverrader wordt gezien.
Erger is dat het parlement bij meerderheid bereid is een handelsverdrag op het spel te zetten dat zowel Amerika als Europa enorme winst moet opleveren. Dat om een kwestie die niets met handel heeft te maken!
Zeker, privacy belangrijk en als de Europese landen samen een vuist maken, kunnen ze er wellicht voor zorgen dat de Amerikanen in ieder geval niet op grote schaal Europese burgers afluisteren. Maar daar hoef je jezelf nog niet voor in de voet te schieten. Het is ook dankzij de medewerking van Europese geheime diensten dat de Amerikanen onze telefoongesprekken en e-mails kunnen inzien. Laat de Europarlementariërs hun eigen overheden daarop aanspreken, als hun collega's in de nationale parlementen dat laten. Maar beschadig de transatlantische verhoudingen niet verder door te dreigen de tent af te breken als je je zin niet krijgt. Dat is politiek bedrijven van zo'n beschamend amateuristisch niveau dat je er haast blij van wordt dat het Europees Parlement zo weinig macht heeft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten