Europarlementariërs geven eindelijk toe: 'Tijd om iets te doen aan corrupte buitengrenswachten'

Geen categorie06 dec 2017, 17:00
Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen.
Het verdwijnen van de Europese binnengrenzen is een groot goed. Iedereen die wat binnen Europa transporteert, vakantiegangers, bewoners van grensregio's en de economie als geheel: allemaal profiteren we ervan dat we niet meer eeuwen hoeven te wachten aan de grens binnen het Schengengebied. Hartstikke leuk natuurlijk, maar voor het functioneren van dat gebied bestaat wel één belangrijke voorwaarde: waterdichte buitengrenzen. Zonder dat kan iemand die illegaal - zeg - Italië binnenkomt, zonder enige problemen doorreizen naar de meeste andere EU-landen. Precies het probleem waar de hele migrantencrisis al jaren om draait, dus.
Het weer invoeren van grenscontroles binnen Schengen - zoals bijvoorbeeld de Duitsers veelvuldig doen aan de grens met Oostenrijk, vooral op snelwegen en bij treinverbindingen - werkt even, maar kan natuurlijk geen permanente oplossing zijn. De enige structurele oplossing is dan ook, zo pleit ik al tijden, het stevig aanpakken van onze buitengrenzen, en dan vooral in het zuidoosten.
Meerdere Europarlementariërs lijken zich nu ook hard te maken voor verbeteringen op dat terrein, zo lijkt het. Ze maken zich in het bijzonder druk om de grens van Bulgarije met Turkije. Onze fijne staatsomroep, de NOS, bericht hierover:

Smeergeld, onterechte boetes, zinloze desinfectie à 3 euro en als je niet betaalt, moet je extreem lang wachten. Voor Nederlanders die 's zomers met de auto naar Turkije rijden, is het bij de Bulgaarse grens vaste prik.

Als het aan PvdA-Europarlementariër Kati Piri ligt, komt er zo snel mogelijk een einde aan die corrupte praktijken. Samen met een Vlaamse collega overhandigt ze vanmiddag een zwartboek (.pdf) aan de Bulgaarse ambassade in Brussel.

Piri deed in augustus een oproep op Facebook en kreeg meer dan 200 reacties binnen van gedupeerde reizigers. "De klachten zijn helaas niet nieuw, ze zijn er al vele jaren", zegt Piri in het NOS Radio 1 Journaal. Slachtoffers zijn met name Turkse Nederlanders en andere Turkse EU-burgers.

Alleen al om die belachelijke afpersing van reizigers is het essentieel dat de Bulgaren eens stevig op de vingers getikt zullen worden. Toch is dit niet de enige reden, want wie zegt dat die corrupte praktijken zich beperken tot het innen van drie euro voor nepdesinfecties? Wat let die lui om nog veel meer centjes te incasseren achter de rug van de wet om, bijvoorbeeld door een oogje dicht te knijpen wanneer mensensmokkelaars aan hun loket verschijnen?
Godzijdank is Bulgarije - net als Roemenië - nog steeds geen deel van het Schengengebied, waardoor de schade op dit gebied nog beperkt kan blijven. Die situatie zal echter niet meer eeuwen duren: in principe hadden beide landen al deel kunnen zijn, als Nederland en Finland daar in 2011 geen stokje voor hadden gestoken. Een ander beletsel - bijvoorbeeld dus de corrupte boel daar - was er niet. In principe kunnen ze dus op elk willekeurig moment alsnog toegevoegd worden aan de zone, wat de noodzaak om die grens aan te pakken des te groter maakt. En dan heb ik het nog niet eens over grenzen van landen die wél al doodleuk tot Schengen behoren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten