Nou, daar gaan alle mooie vergezichten van duurzame technieken en innovaties die Nederland zou kunnen verkopen aan andere landen! Hop, zo het raam uit. Rusland bouwt kerncentrales door heel Afrika. China volgt met deals voor infrastructuur en de EU mag lekker migranten blijven incasseren. Super beleid!
"Zeker 625 miljoen mensen zijn nog steeds verstoken van elektriciteit," zo geeft Trouw aan over Afrika. Reken daar de verwachte bevolkingsgroei (4 miljard mensen in 2100) bij en tel de verwachtingen van "een enorme groeispurt" qua economische groei ook maar bij op. Dat wordt, hoe je het ook wendt of keert, een enorme CO2-uitstoot op dat continent.
Waar Nederlanders nog enigszins werden gepaaid met het idee dat verduurzaming van ons land gepaard zou gaan met economische groei door de export van innovaties en nieuwe duurzame technieken, verdwijnt dat idee al snel als sneeuw voor de zon! Rusland heeft de rol van klimaatvriendelijke geopolitiek strateeg op zich genomen en Nederland en de EU het nakijken gegeven.
Met staatsbedrijf Rosatom doet Rusland in maar liefst 12 landen zaken, door via voordelige leningen kerncentrales te gaan bouwen. Daarmee geven ze een flinke eerste dreun aan het idee van een Afrikaanse duurzaamheidsmarkt. Ten eerste omdat windmolens en stuwdammen het niet gaan winnen van kerncentrales op het gebied van CO2-uitstoot en energieverschaffing. Ten tweede gaat de bouw van een kerncentrale gepaard met een infrastructuur waar je u tegen zegt. Ten derde betekent dit ook dat hier (zeer) waarschijnlijk allerlei contracten voor grondstoffen tegenover staan. Wat weer inhoudt dat economische sancties tegen Rusland, de EU zelf steeds meer zullen schaden. En last but not least: enige economische voorspoed voor Afrikaanse landen gaat hiermee in een stroomversnelling, wat betekent dat meer potentiële migranten sneller het geld bij elkaar kunnen krijgen om deze kant uit te komen.
Gelukkig heeft Nederland nog steeds de Europese markt waarop het haar hoop kan vestigen. Alleen wel jammer dat andere lidstaten juist áán het gas gaan en kernenergie gebruiken. Qua geopolitieke strategie komt men in de EU of haar lidstaten ook niet verder dan een oproep om 'te stoppen met vechten' in geval van conflict en qua migratie 'om tafel te gaan zitten' met partijen die in beide gevallen met tranen in de ogen van het lachen terugrijden naar hun regeringsleiders. De EU kan duidelijk niet de eigen broek omhooghouden en is een geopolitieke non-entiteit.
Dat komt mede door het feit dat Rusland 'vals speelt' door met de inzet van staatsbedrijven de Afrikaanse energiemarkt te veroveren, terwijl EU-landen dergelijke stunts niet kunnen (of durven) uithalen. Maar grotendeels komt het doordat de EU zichzelf het liefst in de voet schiet door interne verdeeldheid en een logge bureaucratie. Rusland plukt er in ieder geval de vruchten van.