Nee joh, dat is een grapje. De Europese Unie laat helemaal niet haar tanden zien. Ze vraagt gewoon netjes en beleefd om informatie omtrent vrouwelijke activisten. Daarnaast heeft het gezicht van de Europese Unie, Frederica Mogherini, vriendelijk uitgelegd aan het land waarom mensenrechtenbeschermers en activisten zo belangrijk zijn. We moeten niet alleen de negatieve aspecten zien, want het is goed dat de
EU ook eens opstaat tegen het Arabische land. Het is natuurlijk een blamage wat daar gebeurt met vrouwen en activisten. De kroonprins wil het land progressiever maken en heeft al veel hervormingen doorgevoerd, maar hij stuit ook op veel boze conservatieve gelovigen en religieuze kopstukken. Daardoor lijkt het land te lijden aan een institutionele vorm van schizofrenie.
Het heeft nu al gezorgd voor een rel tussen
Canada en Saudi-Arabië. Toen het eerstgenoemde land de vrijlating eiste van een aantal activisten, heeft het laatsgenoemde land ervoor gezorgd dat elke diplomatieke band werd
verbroken.
Saudi-Arabië zet de Canadese ambassadeur in Riyad het land uit en roept zijn eigen ambassadeur in Canada terug. De Canadese ambassadeur moet binnen 24 uur het land verlaten, maakte het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. Ook worden alle nieuwe handels- en investeringstransacties met het land verbroken en worden alle onderwijs-uitwisselingen gestaakt.
Canada en de Europese Unie willen nu samen optrekken om zich in te zetten voor
mensenrechten, maar voorlopig is er nog vrij weinig gebeurd dan diplomatieke geharrewar en 'eisen'. Zo lang ze netjes en lichtelijk passief blijven optreden, dan kan ik u vertellen dat het Arabische land helemaal niets gaat doen en zal dreigen met het dichtdraaien van de oliekraan. Kijken wat er dan gebeurt.